Деултум - антична отбивка по време на морска почивка - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Деултум - антична отбивка по време на морска почивка
Автор: Мария Ангелова

Колко пъти сте минавали край Бургас на път за Южното Черноморие и сте виждали табелите за античния град Деултум?

Следващия път отбийте в посока село Дебелт, докоснете се до древността за акцент на морската ваканция. Името на съвременното село е модификация на името на античния град Деултум и на средновековния Девелт. Останките днес се намират източно от селото, а до преди 600 години районът е бил пристанище в най-западната част на Бургаския залив.

Няколко реда история

Няколко акцента от биографията на града: Римската колония Деултум е основана през 70-те години на І век при управлението на император Веспасиан от ветераните на VІІІ Августов легион. Те са свободни римски граждани, ползващи привилегията да не плащат основните данъци в империята. Градът има пристанище, което е най западната част на Бургаския залив. През късната античност Девелт е третият по големина град в провинция Хемимонт на диоцеза Тракия. В изворите се среща като църковен център със седалище на епископ. През 812 г. след ожесточена обсада хан Крум превзел крепостта, изселил местните жители и заселил на тяхно място прабългари. Девелт станал важен граничен пункт между България и Византия.

Край село Дебелт след 816 г. е разположена митница, в която близо двеста години императорите на Византия са плащали ежегоден данък на българските владетели. Покачването на равнището на Черно море е довело към ХІІІ-ХІV в. до постепенното заблатяване на равнината около лимана. Пристанището се преместило на изток към съвременния Бургаски залив. Животът в града запада и след ХІІІ в. не се среща в историческите извори.

Какво ще видите в Деултум

Обществена баня с впечатляващи размери, за да си припомним, че не ние сме изобретили топлата вода. Нито подовото и стенно отопление. Храм на императорския култ (който преди това е бил храм на римския бог - лечител Асклепий). Останките от сгради от различни епохи от живота на града.

Знаете ли, че... името Деултум е от тракийски произход и означава “място между две блата” - което си е така, както в миналото, така и днес. Деултум се намира между устията на двете реки Средецка и Росокостренска, вливащи се в Мандренското езеро

Полезна информация: Останките от Деултум се намират в село Дебелт, на 17 км от Бургас по пътя за ГКПП Лесово и Ямбол. Деултум е разположен на самия път А 79, достъпът е свободен, има упътващи и информационни табели.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин