Добра новина: 73 белоглави лешоядчета се излюпиха в Източните Родопи тази година - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Добра новина: 73 белоглави лешоядчета се излюпиха в Източните Родопи тази година
Автор: Peika.bg
Добра новина: 73 белоглави лешоядчета се излюпиха в Източните Родопи тази година

Тази пролет в българската част на Източните Родопи се излюпиха общо 73 белоглави лешоядчета. Това установи екип на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) по време на мониторинга на гнездовите колонии на вида в Източните Родопи с цел отчитане на гнездовия успех.

Общият брой на излюпените малки тази година ще се изясни при проверката на всички гнезда през следващите седмици. През изминалата година експерти и доброволци на дружеството преброиха 77 малки, като от тях успешно са излетели 73 белоглави лешоядчета.

Едва няколко години по-рано, през 2016 г. са излюпени 51 малки, а са излетели 50.

“Последните четири години се покачва по-сериозно броя на излюпените и успешно отгледани малки. Наблюдава се едно добро повишаване на двата показателя, което е отговор и на повишаващата се численост на популацията”, споделя Добромир Добрев от БДЗП. Сред птиците има и двойки, които са загнездили повторно. Това се случва, когато двойка загуби мътилото си и снесе отново в същото или друго гнездо, обясняват от дружеството.

Добра новина: 73 белоглави лешоядчета се излюпиха в Източните Родопи тази година

Малките лешоядчета се излюпват в края на март и началото на април. Близо четири месеца родителите оказват непрестанни грижи за новото поколение. Толкова време е необходимо докато потомството порасне достатъчно, за да започне първите летателни опити. В средата на лятото малките лешоядчета вече съвсем не са толкова малки. Въпреки че са едва на няколко месеца, те са напълно развити и тежат колкото възрастните им родители – около 7 кг., а понякога и повече.

Лешоядите са постоянен и скитащ вид. Младите птици скитат до около петата година, когато достигат зрялост. През това време могат да извършат придвижвания на големи разстояния от местата на излюпване. Това са критични моменти от живота на птиците, когато близо 70% от тези лешояди умират в тази ранна фаза на живота си.

Тази важна природозащитна дейност се осъществява рамките на проекта (LIFE14 NAT/NL/000901), разработен от Rewilding Europe, в партньорство с Фондация По-диви Родопи, Българското дружество за защита на птиците. Проектът е финансиран по програмата LIFE на ЕК.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин