Добрич - забележителности за един уикенд - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Добрич - забележителности за един уикенд
Автор: Peika.bg
Добрич - забележителности за един уикенд
Снимка: www.bdmundo.com
Градът на Йордан Йовков - Добрич пази много интересни и вдъхновяващи обекти, които да посетите за един уикенд.
 
 
Музеи, галерии, църкви, причудливи места - вижте какво крие градът, в сърцето на Добруджа, както и част от  селата, в близост до него!
 
Етнографски музей "Стария Добрич"

Етнографският музей Стария Добрич е музей на открито, където са съхранени старите добруджански занаяти. Намира се в центъра на град Добрич. В изложбената зала на музея е изложена възстановка на възрожденско училище. В музея се устройват фолклорни представления, демонстрират се тънкостите на някои занаяти, предлагат се образователни програми за изработване на предмети по стари техники с традиционни инструменти.

Добрич - забележителности за един уикенд

*

Художествена галерия 

Тя представлява специализиран музей за изобразителни изкуства. Сградата, в която се намира галерията, е построена през 1935 г. и е обявена за паметник на културата. В художествената галерия са изложени над 3000 шедьовъра на българското изкуство - живопис, графика, скулптури, декоративни пластики. Може да разгледате творбите на едни от най-изявените български творци като Владимир Димитров-Майстора, Златю Бояджиев, Мърквичка и др. Галерията често е домакин на изложби, които гостуват в България от Франция, Полша, Испания, Куба и др.

*

Църква "Свети Георги"

Църквата се намира в центъра на град Добрич и е част от Варненската митрополия. Построена е през 1842 г. Тя е най-старата православна църква в града. Макар изключително красива, височината на църквата достига едва 12 м поради факта, че по време на строежа ѝ е съществувала забраната християнските храмове да не се извисяват над мюсюлманските. Иконописите в храма са от 1889 г.

*

Дом-паметник Йордан Йовков 

Музеят на Йордан Йовков е открит през 1980 г. Тук са запазени близо 10 000 фондови единици, свързани с живота и творчеството му. Голяма част от тях са дарени на музея от дъщерята на писателя - Елка Йовкова.

Добрич - забележителности за един уикенд

*

Център за защита на природата и животните 

Този център е уникален не само за България, но и за цяла Източна Европа. Създаден е по българо-швейцарски проект и площта му е 160 дка, с обилна 40-годишна дървесна и храстова растителност, с подходящи транспортни и пешеходни връзки. Той е първата с официални права зоологическа градина в България. В центъра се предлага и зелено училище. Посетителите могат да се възползват от обиколка с лама, пони, както и с магарешка каручка.

*

Ботевски манастир - с. Ботево

Ботевският манастир Св. Марина се намира край село Ботево, на 31 км от Добрич. Отбивката за светата обител се намира на пътя Варна-Добрич, на 6-7 км преди Стожер се завива наляво за селата Крумово и Ботево. Манастирът е действащ. В него може да се пренощува, но е нужно предварително уточнение с игумена.

*

Текето - село Оброчище

Текето се намира близо до село Оброчище, на 32 км от Добрич. Според местна легенда в селото е живял мъж на име Атанасий. Той се влюбил в мюсюлманка и избягал с нея. Бил преследван, гонен и убит. Смята се, че тялото му е погребaнo именно в този храм. Счита се, че ако човек пъхне ръката си в една дупка на храма, ще се зареди с енергия. Според учени постройката датира от 13-14 век и е средновековна. 

Мюсюлманите пък вярват, че тук е погребан великият лечител Ак Язалъ баба и неговата сила все още лекува болни и скръбни души!

Добрич - забележителности за един уикенд

* Текето в село Оброчище е един от обектите в погледната книга на Peika.bg - Мистични разходки из България за не/обикновени пътешественици“.

*

Скален манастир Раклената пещера - с. Балик

Скалният манастир Раклената пещера се намира на 44 км от Добрич. Известна е под името Сандъкли Маара. В миналото тук е текла река, днес наричана Суха река. Счита се, че манастирът датира от 5-6 век, а самата пещера е служила за погребения. В нея могат да се видят костница, олтар, както и гробни камери.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин