Долмабахче - дворец като никой друг - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Долмабахче - дворец като никой друг
Автор: Мария Ангелова

Едва ли има по-впечатляващо, по-пищно и крещящо с всичкото си злато и кристал място в Истанбул от двореца Долмабахче. Един дворец, който не прилича на никоя друга султанска резиденция, поради простата причина, че това е била целта на построяването му.

През 1856 г. султан Абдул Меджид нарежда да започне строежът на палат, подобен на тези, които имали неговите колеги-владетели в европейските дворове. Топкапъ, който по това време бил главен дворец, бил прекалено изчистен, семпъл и ориенталски. Амбициозният султан поискал от своите архитекти да сътворят сграда, която да впечатлява с великолепието си. Те си харесали елементи от рококо, барок и неокласика, добавили щипка ориенталски мотиви и добавили много кристал и още повече злато. Стойността на двореца е оценена на 35 тона злато, което в днешни пари е над 1 милиард долара.

За да може дворецът да бъде издигнат точно на тази част на брега на Босфора, до основи бил сринат намиращият се тук дворец Бешикташ. Още по-рано пък земята, на която са издигнати и двата палата, въобще не била никаква земя. Тук бил един от най-удобните заливи, в които акостирали военни кораби на Османската империя. Постепенно заливът бил запълнен с пръст и превърнат в терен със страхотна гледка към Босфора, където през 17-и век била оформена прекрасната градина Долмабахче – в превод от турски „Запълнена градина“.

Шест от османските султани са живели в Долмабахче, а след обявяването на турската република Мустафа Кемал Ататюрк го използва за лятна резиденция. Ататюрк прекарва в една от стаите последните си дни, когато е тежко болен. На 10 ноември 1938 г. умира и след това дворецът е превърнат в музей. До днес е запазена непокътната стаята, в която Ататюрк е починал. Завивките, обзавеждането – нищо не е променено. Освен това не е добра идея да си сверявате часовниците по тези в двореца, защото всичките са спрени на 9:05 – часът на смъртта на Ататюрк.

Една разходка из многобройните стаи и коридори на Долмабахче ще ви срещне с картини на руския художник Айвазовски, с произведения на изкуството на френски и италиански художници и скулптури, както и с впечатляващото Кристално стълбище. Тъй като обиколките са задължително с екскурзовод, ще научите кой с какво се е занимавал във всяка от стаите – тези на мъжете, на жените, кабинетите, апартаментите на важните обитатели. Не пропускайте да се разходите и из градините, да надзърнете през портата към Босфора, както и да разгледате колекцията от часовници в павилион в двора.

Полезна информация: В двореца Долмабахче се влиза само с група и само с екскурзовод, от 9 до 16 часа. Не оставяйте за последния момент, тъй като билетното гише затваря и по-рано, ако е изчерпана дневната квота билети (3000). Затворено в понеделник. Вход за общата част – 30 турски лири, харем – 20 лири, общ билет за двете – 40 лири.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин