Истанбулски сапфир – на 261 метра над земята - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Истанбулски сапфир – на 261 метра над земята
Автор: Мая Ковачева

Има много неща, заради които си заслужава да се посети Истанбул – място, където в един ден може да се насладите на умелите теляци в турската баня, а вечерта да дивеете в най-модерните дискотеки в света. Ако досега не сте били там, без съмнение ще ви е любопитно да видите една от най-големите джамии в света – Синята джамия, да влезете в църквата Света София или да се разходите с файтон из примамливата прохлада на Принцовите острови. Малко туристи обаче имат щастието да посетят и една сравнително нова туристическа забележителност – небостъргача Сапфир.


Небостъргачът е най-високата жилищна сграда в Европа и се нарежда сред най-високите изобщо в света - съперничи си с Айфеловата кула и Емпайър стейт билдинг. Той се извисява на 64 етажа със 174 апартамента с площ от 120 до 1100 кв.м. Вертикалните градини правят сградата уникална и я отличават от всяка друга. Двойната фасада позволява достъпа на чист въздух по всяко време, като така растителността има възможност да диша и да расте без проблеми. Проектантите са убедени, че специалният стоманобетонен слой може да издържи на земетресение от 9-та степен по Рихтер.

Сапфир обаче няма да е толкова интересен, ако посетителите му не могат да се насладят и на огромен мол, голф игрище, фитнес и спа център, плувен басейн. Чудите се дали тези неща са достъпни за всеки? Да, вратите им са отворени за посетители.

Най-завладяващото в Сапфир обаче не е изобилието от магазини, нито огромният басейн. На последния етаж небостъргачът разполага с панорамна площадка, ресторант и 4D кино. Срещу неголяма сума човек може да се изкачи до върха със скоростен асансьор. А там дъхът ви просто ще спре. Истанбул е в краката ви. Накъдето и да се обърнете виждате огромния космополитен град. Дебелото стъкло позволява буквално да увиснете във въздуха. Усещането е невероятно. Все едно си истински господар на света.

4D киното също не е за изпускане. За 10 минути човек може да направи панорамна обиколка из Константинопол без да става от удобната седалка. Специалните очила ще ви помогнат да се пренесете във вътрешността на Синята джамия, хиподрума, Света София, дори в едни от най-изисканите хотели в града. Ще „пътувате” с хеликоптер, а краката ви буквално ще се мият в Босфора. Всеки качил се на върха на Сапфир, трябва да изпита това удоволствие.

Полезна информация:Сапфир се намира далече от историческите забележителности. Повечето български групи туристи обикновено се настаняват в истанбулския квартал Лалели. За да стигнете до Сапфир, можете да вземете трамвая по посока Синята джамия. Слезте на последната спирка и там се прекачете на т.нар. фоликуляр (малък лифт), който ще ви изведе до площад Таксим. От Таксим трябва да вземете метрото и да слезете на спирка - 4.Levent. Излизайки от метростанцията, ще се изправите пред Сапфир, а има и директен изход, който води вътре в небостъргача - следвайте табелите Istanbul Sapphire. Работното време на наблюдателната площадка е от 10 до 22 часа, а комбиниран билет за площадката и 4D прожекцията е 28 турски лири.

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
keit, 23.04.2015 | 14:08
Izvinqvaite moje li nqkoi da mi kaje ot Laleli ili ot ploshtad Taksim kak se stiga do Sapfira s tramvaia i posle....?
Абонирайте се за нашия бюлетин