Домът на орхидеите в Сингапур - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Домът на орхидеите в Сингапур
Автор: Лия Панайотова

Независимо дали сте върли почитатели на цветята и терасата ви е пълна със саксии от всякакъв калибър, пълни с виждани и невиждани растения, или пък даже и един кактус не можете да опазите жив, царството на орхидеите в Сингапур ще ви впечатли.

 

Най-вероятно когато чуете някой да говори за Сингапур, си представяте небостъргачи, огромни увеселителни паркове, луксозни хотели и лъскави барове на минимум петдесетия етаж. Цялата тази съвременна архитектурна джунгла несъмнено съществува, но може би ще бъдете изненадани да разберете, че Сингапур крие и по-нежни тайни. Една от тях е Националният парк на орхидеите, намиращ се на най-високия хълм от Ботаническата градина. 

Орхидеята е символ на Сингапур и този факт си личи съвсем ясно от прецизната изящност в Националният парк на орхидеите. Въпреки че мястото не може да се гордее с кой знае колко дълга история – отворено е за посетите едва през 1995 г., то е дом на около 60 000 орхидеи от 400 различни вида, както и над 2000 вида хибрида. Предполагали ли сте някога, че изобщо съществуват толкова много разновидности на орхидеята? Реакцията на повечето хора, които посещават парка за първи път, е чисто изумление пред чудните цветове, тяхното разнообразие и изобилие. 

Не си представяйте, че орхидеите в парка са посадени на случаен принцип, която където падне. Пространството е разделено на четири основни зони, като всяка отговаря на един от сезоните. Така ще започнете с ярките, свежи цветове на пролетта, ще преминете през топлите, слънчеви нюанси на лятото и есента, докато не стигнете до зона, изпълнена с прекрасни сини и бели орхидеи, напомнящи на зимен пейзаж. 

Осен на сезони, паркът е разделен и на три тематични части. В първата част, наречена Танглин, се помещават най-старите видове, с които градините разполагат. Тук, през 1928 г., е започнала и програмата за размножаването на хибридни видове орхидеи. Следващата зона е централната, която предлага на туристите възможността да отпочинат и да пийнат нещо освежаващо. Последната зона, Букит Тима, е предназначена за най-любопитните почитатели на цветята – там те могат да получат допълнителна информация за всичко, свързано отглеждането, произхода и значението на орхидеите.

Освен своите изключителни цветя, Националният парк на орхидеите предлага и много други интересни видове, които са разположени в различни по температура и влажност помещения. Така можете да посетите тропическа джунгла и северна страна в рамките на десетина минути. 

Ботаническата градина и Националният парк на орхидеите се намират в самия център на Сингапур, на 5 минути от главната търговска улица Orchard Street.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин