Древен пръстен-убиец откриха на нос Калиакра - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Древен пръстен-убиец откриха на нос Калиакра

На уникална находка попаднаха археолозите, които правят разкопки на нос Калиакра - пръстен със специална кухина за скрита отрова от края на 14 век. Това е първият пръстен за извършване на убийства, намиран някога не само на нос Калиакра, а и в България, съобщи доц. д-р Бони Петрунова, зам. директор на Националния археологически институт с музей при БАН, под чието ръководство се извършват археологическите проучвания.

Пръстенът представлява халка и припоена към нея кръгла касета. Има и изкуствено направена дупчица. Пръстенът е от бронз, със семпла, но изящна изработка. Самата касета е куха и пригодена така, че вътре да може да се напълни с отрова, която да се изсипе съвсем незабележимо в чаша.

Според археолозите именно това е причината пръстенът да е ненатрапчив – тъй като не трябва да бие на очи. Той е мъжки и най-вероятно е носен на малкия пръст на дясната ръка.

Сензационната находка е намерена на място, на което са живеели аристократи - върхушката на Добруджанското деспотство, каза още Бони Петрунова, цитирана от Община Каварна. Пръстенът е открит самостоятелно във вътрешния град на Калиакра, където от 2011 г. досега са намерени над 30 златни предмета от украси, златни пръстени, обеци с нанизани на тях бисери.

Бони Петрунова обясни, че в много от античните пръстени са се правили дупки, за да може полускъпоценният или скъпоценният камък „да диша”, както твърдят бижутерите. В този пръстен обаче няма камък, както няма и къде да бъде поставен такъв. Т.е. няма друга причина пръстенът да бъде пробит. „Нямам никакво съмнение, че дупката е умишлено поставена и пръстенът е носен непременно на дясната ръка, защото дупката е направена така, че точно като се придържа с пръст, отровата може да се изсипе в дадения момент. Естествено, той не е носен непрекъснато на пръста, той се е слагал при определени цели и необходимост”, заяви ръководителят на проучванията.

Находката е пряко доказателство, че още през 14 век са извършвани убийства, вероятно с политически характер, с помощта на използваните по това време отрови. Възможно е те са били доставяни от Италия или Испания, с които българските земи са имали търговски отношения. Според Бони Петрунова най-голяма е вероятността пръстенът да е свързан с конфликта между Добротица и неговият син Иванко Тертер, тъй като е известно, че те са се мразели.

Това е най-старият случай на доказано серийно убийство. С това може да се обясняват много от неизяснените смъртни случаи на нос Калиакра сред благородници и аристократи, близки до деспот Добротица.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин