Откриха праисторически хладилник край Враца - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Откриха праисторически хладилник край Враца

Български археолози откриха праисторическо съоръжение, използвано за хладилник. Откритието е направено край село Оходен, Врачанско. В огромно глинено помещение с площ от 165 кв.м, което е било пазар за хранителни продукти, преди 8000 години древните хора са имали специално място за съхранение на бързоразвалящи се продукти.

Археолозите попадат на няколко големи ниши, издълбани хоризонтално в глинобитна платформа. В тях са открити находки от животински кости, от овъглени растителни останки и от части от керамични съдове. Измерванията показват постоянна ниска температура в кухините, особено в горещите летни дни.

Този своеобразен праисторически хладилник се е използвал през цялото време, докато в селището са живеели първите земеделци. Постепенно, но мощно заливане обаче ги е принудило да напуснат мястото. След оттегляне на водите те не са се върнали и в кухините на помещението са се заселили няколко семейства язовци, чиито костни останки са се запазили досега в сравнително добро състояние.

Археологическите изследвания край село Оходен от предходните години разкриха единствен по рода си сакрален сектор съставен от пет раннонеолитни гробни съоръжения, останките от голямо каменно съоръжение, функционирало като светилище на Слънцето и уникален глинен олтар с три еленови черепи.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин