Учени откриха изгубен континент - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Учени откриха изгубен континент
Автор: Peika.bg
Учени откриха изгубен континент

Дори да сте внимавали в час по география в училище, оказва се, че все още има много неща, които не знаем за собствената си планета и нейното минало. Учени съобщиха, че са открили следи от малък континент, който в момента се намира на дъното на Индийския океан, точно под остров Мавриций, съобщи econ.bg.

Новооткритият континент Мавриция (Mauritia) е с много по-малки размери в сравнение с останалите познати ни континенти.

До откритието водят намерените в пясъка на Мавриций парченца циркон на възраст между 660 милиона и 2 милиарда години. Уникалното в случая е, че самият пясък е на съвсем различна възраст – едва 9 милиона години.

„Наличието на циркон е доказателство за съществуването на части от древен микро-континент под остров Мавриций, парченца от който са били извадени на повърхността от скорошна вулканична активност“, пишат учените в статия, публикувана в сп. „Нейчър Геосайънс“.

Предполага се, че дъното на Индийския океан може да е буквално затрупано със скрити фрагменти от суша, които са потънали след разцепването на суперконтинента Пангея и образуването на съвременните континенти. Учените смятат, че освен Мавриция на дъното на Индийския океан може да има и друго континентално парче, което лежи скрито под днешните Сейшелски острови.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте Peika.bg и във Facebook, за да не пропуснете нито една любопитна новина от света на пътешествията!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин