Древните долмени в Сакар - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Древните долмени в Сакар
Автор: Peika.bg
Древните долмени в Сакар

Сакар е една необикновена планина, дом на над 100 долмена, които не се срещат почти никъде другаде в България.

Тези древни структури са останали недокоснати от времето, като най-забележителните от тях се намират в Северен Сакар. Разнообразието им е толкова голямо, че планината дори заслужава да бъде обявена за резерват.

В Сакар е запазена уникална за България комбинация от два долепени двукамерни долмена с обща фасада в местността Нъчеви чаири до шосето Българска поляна – Хлябово. Интересно е да се отбележи, че в Сакар, в местността Славова кория, е запазен долменът с най-голяма камера у нас – 2,5 на 2,3 м. Там се намира и конструктивно най-съвършеният и все още напълно покрит двукамерен долмен – Царският долмен в местността Бялата трева между Хлябово и Българска поляна.

Древните долмени в Сакар


Долмените сами по себе си са своеобразна мистерия за учените. Има няколко хипотези за тяхната функция – според някои са астрономически съоръжения, а според други – гробници. Подобни мегалитни паметници се срещат на най-различни краища на света като Великобритания и дори Япония.

Според историци най-стари са западноевропейските долмени (4000-3000 г. пр. н. е.), докато балканските и кавказките се датират към 2000-1000 г. пр.н.е. Интересно е да се отбележи, че след на 500 г. пр. н. е. мегалитното строителство замира навсякъде по света.

Долмените в България се намират в планините Странджа, Сакар, Източните Родопи и отделни съхранили се като следи в Централните Родопи.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин