Древният град на император Марк Улпий – Улпия Ескус - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Древният град на император Марк Улпий – Улпия Ескус
Автор: Елена Исаева

България е малка по площ страна, а толкова голяма от към природа, история и древни градове. В нея може да откриете толкова много история, от различни периоди, запазена и до днес или поне част от нея, която гордо стои и напомня, че нашата страна има славно минало и не трябва да бъде забравено.

В тази статия ще ви представя едно такова място, което може би не е толкова известно, като други подобни, но за сметка на това пък е доста интересно и определено трябва да се посети. Така, че ако се чудите къде да отидете за един ден, а може дори за повече, и искате да видите нещо различно, древно и не толкова известно, то непременно посетете древния римски град Улпия Ескус, който се намира на река Дунав, между селата Гиген и Байкал. Мястото е много красиво и пълно с история.

Древният град на император Марк Улпий – Улпия Ескус
Снимка: wikipedia.org

Преполага се, че създател на този древен римски град е император Марк Улпий Траян, който основава този град през 106 г. В района на града някога живеели тракийски племена и именно това е причината географът Клавдий Птолемей да го нарича „Ескус на трибалите“. Друг интересен момент от историята на този град е, че два века по-късно, император Константин Велики строи мост именно тук и свързва Улпия Ескус с град Сукидава в днешна Румъния.

По време на археологически разкопки в района са открити множество интересни артефакти, но най-значим и внушителен сред тях е статуята на богинята на плодородието – Деметра, която е висока почти 3 метра и се нарежда сред най-големите подобни статуи намирани на територията на България.

Като цяло този град е бил колония на Римската империя за много дълъг период от време.

Друга интересна  находка, която може да се види на територията на този древен римски град е храм на щастието на богинята Фортуна.

В наши дни този археологически комплекс е много добре поддържан, има доста обяснителни табели, които разказват историята му и дават информация за всичко, открито там. Разходката до него определено си заслужава, защото той, както и други подобни древни градове заема важна част в нашата история.

Интересен факт за Улпия Ескус е, че това е един от малкото градове в цялата Римска империя, на чиято територия имало четири храма – това били храмовете на Юпитер, Юнона, Миневра и Фортуна. Това е една от причините, по които се сърди, че градът е бил важен за Римската империя.

Градът Улпия Ескус е бил унищожен през VI век, като последствие от постоянните нахлувания на аварите. Животът тук се възобновява отново чак през X-XII в., когато на това място се появява средновековно българско селище. Именно тогава и върху развалините на храма на Фортуна, е изградена малка, но много красива кръстокуполна църква.

Районът на древния римски град е много живописен, красив и чудесен за разходки. Близостта до река Дунав го прави още по-привлекателен и чаровен за всеки, който иска да се наслади на съчетанието между природа и история.

Това място определено трябва да е в списъка на всеки, който иска да опознае България и нейната славна история.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин