Пътешествие из най – древните градове в света - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пътешествие из най – древните градове в света
Автор: Елена Исаева
Пътешествие из най – древните градове в света
Снимка: pixabay.com

Още от древни времена хората са се обединявали около общи каузи, в независими общества, където са поставяли и спазвали закони, изграждали са жилища, в които да живеят, обграждали са се с каменни стени, които да ги пазят от нашественици и завоеватели. Създавали са войски за защита на живота си и имуществото си. Наименованието „град“ идва още от Древна Елада, когато хората са създавали първите градове, струпвайки и изграждайки сградни и инженерно – технически съоръжения, даващи им възможност да подобравят по този начин условията си на живот.

В света има редица градове, които пазят и днес своята богата и древна история, култура, забележителности, произведения на изкуството и други. Ето и едни от най – древните и запазени исторически градове и до днес, които със своята интересна вековна история привличат милиони туристи и посетители от цял свят.

Пътешествие из най – древните градове в света
Снимка: Елена Исаева

1.     Ще започна с българският град Пловдив, който е възникнал около 4000 г. преди новата ера, и който първоначално е бил тракийско селище, в последствие важен град за Римската империя. Днес градът е вторият по големина в България след София, важен културно – исторически център за страната, съхранил редица исторически обекти като римски амфитеатър и акведукт, турска баня и други.

Пътешествие из най – древните градове в света
Снимка: Елена Исаева

2.     Аргос, Гърция, възникнал около 5000 г. преди новата ера. Това е един от най – древните градове в света, намиращ се между два хълма на гръцкия полуостров Пелопонес. Името му произлиза от сина на Зевс и Ниоба – Аргус. Основно микенско селище, място, от което са излезли редица воини, участвали в Троянската война.

3.     Библос, Ливан – възникнал  около 7000 г. преди новата ера. Пристанищен град, според гръцката митология е построен от Кронос – бога на времето.

Пътешествие из най – древните градове в света
Снимка: pixabay.com

4.     Атина, Гърция – гръцката столица и най – голям град в страната се счита за люлка на западната цивилизация и демокрация. Предполага се, че хора са обитавали града още от 7000 г. преди новата ера. Тук са родени едни от най – големите мислители и философи в историята – Сокарат, Хипократ и Аристотел. Градът е кръстен ан богинята Атина. В днешно време тук може да видите разкопки и артефакти от гръцката, римската , византийската и османската епохи.

5.     Йерихон, Палестинска територия – датиращ от 9000 г. преди новата ера. На територията му са открити останки от преди повече от 11000 години.

6.     Алепо, Сирия – най – древният сирийски град, днес с население повече от 4 милиона души е основан през 4300 г. преди новата ера от Халаб.

7.     Суза, Иран – още от около 7000 г. преди новата ера има данни за възникване на малко селище, по – късно през около 4000 г. преди новата ера превърнато в град. Тук, през 324 г. пр. н. е. Александър Велики е организирал сватбите на 10 000 македонци и перси, с цел обединяване на двете култури.

8.     Луксор, Египет, започнал от около 3200 г. пр. н. е.като малък търговски център, превърнал се по – късно в един от най – богатите и важни градове на Египетската империя. Днес са запазени древни руини, както и някои храмове, датиращи от 2000 г. пр. н. е.

9.     Фаюм, Египет – датиращ от около 4000 г. пр. н. е., бил е част от дрвения град Крокодилополис.

10.  Сидон, Ливан – може би това е най – старият финикийски град, възникнал от около 4000 г. пр. н. е., разположен на около 40 км. северно от Бейрут.

 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин