Из древните забележителности на Атина - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Из древните забележителности на Атина
Автор: Peika.bg
Из древните забележителности на Атина

Със сигурност сте чували за Акропола най-старият район в Атина си е заслужил прозвището „кварталът на боговете“.

Под него пък се намира прочутата АнафиотикаТази миниатюрна версия на Цикладските острови, разположена точно под свещените скали на Акропола, придава на района приказен облик.

За това си има историческо обяснение – едни от първите жители на този район, няколко години след освобождението на Гърция от османско владичество, били преселници от Анафи, един от Цикладските острови. На него е кръстенa и цялата местност, а носталгията на преселниците ги подтикнала да превърнат новото място, на което живеят, в умалено копие на родния остров.


Из древните забележителности на Атина


Впечатление прави и Хорагоският паметник на Лизикрат – той е първият монумент в историята, чийто екстериор е изграден по Коринтския ордер (335-334 г. пр. н. е.), а близо 2000 години по-късно градините му са мястото, където отец Франсис посажда първия домат в Гърция.

Недалеч от там, в Римската Агора на Атина, се намира Кулата на ветровете, която е първата часовникова кула и метеорологична станция в света. А най-забележителният и добре запазен паметник, който можете да видите в областта, несъмнено е Храмът на Хефест.

Стоата на Атал е друга красива сграда в Древната Агора, която впечатлява със своите размери и архитектура. Тя е една от много малкото 2-етажни сгради от древността, и е едва вторият напълно възстановен гръцки паметник.

Из древните забележителности на Атина

Не трябва да пропускаме и Театъра на Дионис, който се намира малко по-надоу от  Партенона и се счита за най-стария театър в света, както и Одеон Херод Атикус – един от най-добре запазилите се още от древността.

Разнообразната архитектура а района се дължи а многовековната му история. Древногръцките и римските паметници смесват неокласическия стил на сградите от XIX в. и византийските църкви, някои от които построени преди 1000 години. Има и джамия, която напомня за 400-те години османска власт по тези земи. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин