Другарският маратон в ЮАР не е за всеки - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Другарският маратон в ЮАР не е за всеки
Автор: Peika.bg
Другарският маратон в ЮАР не е за всеки
Снимка: Julian Mason

След края на Първата световна война, хората по целия свят са шокирани от мащабите на разрушенията и кръвопролитията в конфликта, които са били нечувани до този момент. Няколко години след края на войната южноафриканският ветеран Вик Чалфам решава да направи спортно събиите, което да почете паметта на загиналите му другари, както и да докаже, че човешкият дух е по-силен от всички трудности, и наистина прави това. При това, със зашеметяващ успех.

Чалфам създава Другарският маратон (Comrades Marathon) в Южна Африка и след серия пречки около регистрирането на състезанието, то става факт в Деня на империята на 24 май 1921 г. Маратонът се провежда в двете посоки между родния град на Чалфам - Питърмарицбърг и Дърбан, а предизвикателството в него е сериозно.

В началото условията за финиширане на състезателите са били следните: стартиране в 7 сутринта с лимит от 12 часа за завършване на състезанието, а през 1928 г. изискванията са променени на стартиране в 6 сутринта и 11 часа за финиширане. Теренът на Другарския маратон е или само изкачване, или само спускане, а температурата често надхвърля 30 градуса. Това означава, че участниците в този маратон са подложени на истински тест и много от тях се отказват, заради крампи, изтощение, повръщане и световъртеж. Маратонът никак не е безобидна работа и до 2007 г. в него е имало 7 жертви.

Въпреки това, това състезание е най-големият и най-старият ултра-маратон в света и популярността му в спортните среди е огромна, което всяка година привлича хиляди бегачи от целия свят. Към момента в Другарския маратон всяка година се включват 18 хиляди души от 60 страни. Любопитна статистика показва, че успоредно със събитието, състезателите в него стават все по-добри - от 1988 г. насам във всички маратони, освен в три издания, над 10 хиляди души са успели да финишират в рамките на предвиденото време. Освен това, средното време за финиширане и на двата пола, както и по възрасти, се покачва. Общо през годините, над 300 хиляди души са успели да финишират в норматив в различните издания на маратона.

До наши дни Другарският маратон не се провеждал само по времето на Втората световна война. От 1962 -1994 година събитието се провежда в Деня на републиката на 31 май. В Южна Африка след апартейда този празник е отменен и състезанието започва да се провежда в деня на младежта на 16 юни. През 2007 г. датата се изменя за 17 юни, а след това през годините се променя още няколко пъти, заради домакинствата на ЮАР в Купата на Конфедерациите (2009) и Световното първенство по футбол (2010). През тази година Другарският маратон се проведе на 31 май от 5-30 сутринта до 17-30 вечерта, общо 12 часа по 90-километровия маршрут.

Накрая винаги има златни медали за първите финиширали 10 мъже и жени и отделно от това се награждават всички, които са успели да завършат пробега за под 12 часа.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин