Дряново – забележителности за един уикенд - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Дряново – забележителности за един уикенд
Автор: Peika.bg

Дряново - един райски край в полите на Централна Стара планина

Разположен на скалистото варовито плато на Стражата, градът и околностите у са прорязани от причудливите проломи на реките Янтра и Дряновска река. 

Тук зимата е снежна, но мека, а лятото - прохладно. Вятърът е рядък гостенин, защото планинските вериги обгръщаш целия район. 

В Дряново можете да прекарате любопитен и вълнуваш уикенд, но със сигурност ще има за какво да се върнете отново. Вижте забележителностите, които можете да посетите при следващото си пътешествие.

Икономовата къща

Тя е една от двете запазени къщи, построени от Колю Фичето. Изградена е през 1851 г., по разпореждане на свещеника Васил Икономов. Тя е превърната в експозиция на Историческия музей в Дряново - Икони от Дряновския край.

*

Музей „Колю Фичето“

Експозицията Колю Фичето се намира в сградата на историческия музей на град Дряново. В нея могат да бъдат видени инструменти на майстора, както и личния му печат. Най-впечатляващи са макетите на сгради, построени от него - катедралният храм Рождество Богородично, който е едно от първите му самостоятели творения, свищовската църква Св. Троица, храмът Св. св. Константин и Еленамостът на река Янтра при Бяла, Русенско, Покрития мост в Ловечкаменният мост над река Росица при Севлиево.

*

Църквата "Св. Никола"

Тя е сред първите самостоятелни строежи на майстор Колю Фичето. Построена е през 1851 г. Представлява трикорабна псевдобазилика с камбанария и купол. Църквата е обявена за паметник на културата. 

*

Лафчиевата къща

Построена е през 1840 г. и е дело на майстор Колю Гайдарджията. Представлява образец на старопланинска дървена къща и е паметник на културата. В нея посетителите могат да видят етнографската експозиция на Историческия музей на име "Градски бит от края на XIX - началото на XX век". 

*

Релефната карта на България

Това е първата релефна физическа карта на България. Намира се в двора на СОУ “Максим Райкович”, точно срещу часовниковата кула. Изработена е преди повече от половин век – през 1962 г. и изключително точно пресъздава релефа на страната ни.

*

Мостът на майстор Колю Фичето

Това е единственият мост на Колю Фичето, оцелял в автентичния си вид до наши дни. Намира се над Дряновска река. Изграден е през 60-те години на 19-ти век. Мостът има четири свода с различни по големина отвори. За да стигнете до него, следвайте кафявите табели, които започват от центъра на града.

*

Дряновски манастир „Св. Архангел Михаил“

Намира на около 5 км от град Дряново, по пътя за град Габрово. Основан е в началото на 12 век. Разрушаван е два пъти по време на османското владичество, но бързо е възстановяван. Той играе стратегически важна роля в подготовката на Априлското въстание. Тук са се пазили големи запаси от храна и оръжие.

*

Пещера „Бачо Киро“

Кръстена е на героя от Априлското въстание Бачо Киро, който се укривал в тайните й лабиринти. Намира се на 4 км от Дряново, близо до Дряновския манастир и само на 50 м от водната пещера "Андъка". Има къс и дълъг маршрут. Влизането в пещерата става само с екскурзовод.

*

Дряновската екопътека

Започва от Дряновския
 манастир. Преминава покрай пещерата Бачо Киро, през местността Боруна, където се намира и нос Боруна и завършва в село Долни Върпища. Въпреки че не е много дълга, тя впечатлява с разнообразни релефни форми - скални ниши, скални венци, пещери, пластови стъпала, водопади, прагове, еворзионни котли, въртопи. Преходът е около 3 часа, с ниско ниво на трудност. Най-подходящо време за преминавате е от април до октомври.

*

Въжена градина „Приключенският остров“

Разположен е на брега на реките Дряновска и Андъка. Представлява система от дървени, въжени мостове. Отделните елементи отстоят от земята на 1-7 м, в зависимост от степента на трудност. Движението по целия участък става с помощта на инструктор и екипировка. Има различни нива на трудност, подходящи както за деца, така и за възрастни. 

*

Пътека Виа Ферата 

Изходната й точка е Дряновският манастир,  край ж.п. линията, по брега на река Дряновска, край Сини вир, по каменни и железни стълби излиза на ръба на скалния венец източно от манастира. Оттам камениста пътека води до платото Стринава. След това пътеката се спуска през гората край манастирското лозе и отново се връща пред манастира. Пътеката е кръгова и изминаването й отнема около 3 часа. 

*

Крепост Стринава

Крепостта Стринава се намира на плато, разположено на около 2 км югозападно от град Дряново. Площта му е около 6 кв. км и е заобиколено отвсякъде с отвесни скали. В северната му част могат да се видят останки от няколко сгради. Основите на християнска църква от 12-13 век са ясно видими, както и 10-12 м сграда с неизвестно предназначение. 

*

Екопътека От Дискодуратера до наши дни

Тя започва малко след село Гостилица, община Дряново. Дължината й е 3 км. Част от пътя и минава край руините от древния римски път от Никополос ад Иструм, през Аугуста Траяна, за Константинопол. Крайната точка на екопътеката е римската пътна станция, част от която е запазена и до днес – Дискодуратера.

*

Къде да отседнем?

Комплекс „Поп Харитон” се намира в полите на Стара планина, само на 800 метра от Драновския манастир. Разположен е в горски парк, на брега на живописната Дряновска река. Тук ви очаква много уют, красива природа и кулинарни изненади.

 

Комплексът предлага 24 просторни, уютни стаи (двойни и тройни) и апартаменти. Всяка от тях има телевизор, самостоятелно санитарно помещение и гардероб.  
Дряново – забележителности за един уикенд

Ресторантът е в прекраен ретро стил в комбинация от дърво, камък и ковано желязо. Колекция от старинни предмети, оформящи градския бит на българина през първата половина на 20-ти век, създава незабравима атмосфера и усещане за романтика. 



Ресторант “Ретро клуб” предлага 120 места, разположени в основна и ВИП зала. Оборудван е с озвучителна техника и телевизор, което го прави подходящо място за организиране на сватби, кръщенета и семейни тържества.

На разположение на гостите на комплекса има и конферентна зала с капацитет до 80 места. 

 

Дряново – забележителности за един уикенд


Често от терасата си може да видите сърна или благороден елен, орли и соколи. Тук ще ви събужда песента на славей.   

В парка има беседки и кътове за отдих. От комплекса, можете да стигнете до живописната Дряновска река. Тя е отлично място за рибарите, за организиране на пикник, слънчеви бани и други развлечения.

Следете актуалните предложения на комплекс "Поп Харитон" във фейсбук

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин