Дворецът Алкасар в Сеговия – приказна архитектура и история - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Дворецът Алкасар в Сеговия – приказна архитектура и история
Автор: Елена Исаева

Алкасар от Сеговия, подобна на приказка крепост, кацнала на върха на скалиста скала, е един от най-емблематичните и живописни замъци в Испания. Със своята богата история и уникални архитектурни особености, той е пленявал въображението на посетители и художници от векове.

Историята на Alcázar датира от римско време, когато на мястото е имало крепост, за да защитава региона. Сегашната структура обаче дължи своето съществуване преди всичко на средновековния период. Ето хронологичен преглед на неговата история:

Дворецът Алкасар в Сеговия – приказна архитектура и история
Снимка: pixabay.com

Най-ранното документирано споменаване на Алкасар датира от 12-ти век, когато е бил под управлението на маврите. Замъкът е служил като отбранителна крепост и е бил част от мрежа от укрепления в региона.

През 11 век Сеговия е превзета от християните по време на Реконкистата и Алкасар става символ на християнското управление в региона. През това време замъкът е претърпял различни ремонти, за да се превърне в кралска резиденция.

Алкасар изигра значителна роля в историята на Испания, когато кралица Изабела I от Кастилия и крал Фердинанд II от Арагон се ожениха там през 1469 г. Този съюз в крайна сметка доведе до обединението на Испания и началото на изследването и колонизацията на Новия свят .

Трагично е, че опустошителен пожар през 1862 г. унищожава големи части от Алкасар, оставяйки го в руини. Усилията за реставрация, които последваха, водени от архитекта Нарцисо Паскуал Коломер, имаха за цел да върнат на замъка средновековния му блясък. Резултатът е зашеметяващият и романтичен дворец, който виждаме днес.

Най-забележителната характеристика на Alcázar е неговата уникална форма, наподобяваща носа на кораб. Този дизайн, известен като „Готическия кораб“, не прилича на никой друг замък в Испания и е допринесъл за репутацията му на приказен замък.

Дворецът Алкасар в Сеговия – приказна архитектура и история
Снимка: pixabay.com

Твърди се, че Алкасар от Сеговия е вдъхновил Уолт Дисни за замъка на Пепеляшка. Приликата е очевидна в извисяващите се кули на замъка и живописната обстановка.

Въпреки предимно готическия си външен вид, Алкасар носи следи от мавританска архитектура, особено в подковообразните арки, открити в някои от неговите интериори. Това смесване на архитектурни стилове е свидетелство за разнообразната културна история на Испания.

Кулата на Йоан II е една от най-разпознаваемите части на Алкасар. Той разполага с елегантна зала в стил мудехар, известна като Залата на царете, украсена с цветни геометрични плочки и великолепен касетиран дървен таван. Alcázar разполага със забележителна стая, известна като Sala de Galera или „Залата на галерата“. Тя е украсена със сложно издълбана дървена ламперия и някога е била използвана за кралски банкети и приеми.

Местоположението на Алкасар на скалист скат между две реки го превръща в страхотна крепост през ранните му години. Той беше стратегически позициониран да охранява град Сеговия и да контролира важни търговски пътища.

В допълнение към зашеметяващата си архитектура, Alcázar е заобиколен от красиви градини, които предлагат панорамна гледка към околностите. Тези градини са прекрасно място за разходка и наслаждаване на живописната обстановка на замъка.

 

Алказар от Сеговия е доказателство за непреходната красота и история на Испания. Неговата завладяваща архитектура, уникална форма и роля в ключови моменти от испанската история го правят задължителна дестинация за туристи, които искат да изследват богатото културно наследство на страната. Независимо дали се гледа отдалече или се изследва отблизо, Алкасар продължава да омагьосва и вдъхновява всички, които се сблъскат с величественото му присъствие.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин