Дворецът Грютхюс в Брюж ще отвори врати след реставрация - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Дворецът Грютхюс в Брюж ще отвори врати след реставрация
Дворецът Грютхюс в Брюж ще отвори врати след реставрация
Снимка: wikipedia.org

На 25 май първите посетители ще могат да посетят музейния комплекс, който включва двореца Грютхюс и църквата Дева Мария, в която се помещава известната статуя на Дева Мария с младенецаХристос, произведение на Микеланджело.

Разцветът на художествения живот в градове като Брюж, Брюксел, Гент и Мехелен през XV век се дължи до голяма степен на широката подкрепа на изкуството от бургундските херцози, по онова време владетели на този регион. Бургундия в началото на XIV - XV век става център на късната готическа придворно-рицарска художествена култура. Бургундският двор бил известен като един от най-богатите и най-добре изградените в Европа, а херцозите и техните антуражи стават покровители на напредналото френско-холандско изкуство. Един от тези клиенти е държавникът и филантроп Лодевайк ван Грютхюс, в чийто луксозен имот в Брюж е разположен музей със същото име и с богата колекция от декоративно изкуство.

В самата църква има много произведения на фламандските майстори от XV век, както и известната статуя на Дева Мария. В обновения музей посетителите ще могат да видят пресъздадените дворцови интериори от XV век и да се запознаят с обширна експозиция, разказваща историята на Брюж от 1400-та до 1900-та година.

Дворецът Грютхюс в Брюж ще отвори врати след реставрация
Снимка: wikipedia.org

През уикенда на 25 и 26 май ще работи панаир с безплатна храна и напитки на реновирания площад пред двореца. Музеят и църквата на Дева Мария също ще могат да бъдат посетени безплатно. Краят на 5-годишната реставрация ще бъде отбелязана със забавления около музея: средновековни представления с разказвачи и занаятчийски работилници.

Дворецът Грютхюс в Брюж ще отвори врати след реставрация
Снимка: wikipedia.org

Източник: ArtPrice

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин