Дяволският град на Сърбия - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Дяволският град на Сърбия
Автор: Иван Чорбаджийски

Как си представяте един дяволски град? Червени реки, жълто-червени остри скали, разяждаща киселинна вода?... Значи Дяволският град в Сърбия си отговаря напълно на името.

202 земни пирамиди, кули, комини и подобни (това е официалната информация, не съм ги броил) формират Дяволския град – или както сърбите го наричат, Дяволя варош (Đavolja Varoš). Феноменът набра популярност покрай кампанията за Новите седем чудеса на света (където злополучно надмина Белоградчишките скали, поради което набра немалко негативни коментари)Скалите са сходни на Мелнишките пирамиди, Стобските пирамиди или Кътинските пирамиди в България, така че едва ли ще ви изненадат с нещо. Не бързайте обаче да се отказвате да потеглите натам - самият район си заслужава разходката.

Край пирамидите има два извора, които би трябвало да са част от демоничната атмосфера – единият се нарича Дяволска вода и има изключително висока киселинност (някои от химичните елементи в него са с 1000 пъти по-висока концентрация от питейната вода). Той е една от причините за извайването на формите на пирамидите. Другият е Червеният кладенец – на път за скалите ще минете покрай силно червената му вода, която напомня малко на лава, малко на кървава река...

Самите скални кули са крехки, до 15 м високи, като много от тях имат „шапки“, които ги предпазват от ерозия. След като „шапките“ паднат - сбогом, пирамиди! Почти толкова бързо обаче се и формират от киселинната вода, която разяжда вулканичната скала. Всичко е кръговрат, непривично бърз на фона на тромавите, хилядолетни промени в природата. Това е и причината местните хора да нарекат местността Дяволския град. В представите им дяволи са се борели помежду си за надмощие и ту разрушавали, ту изграждали нови комини и кули в скалите. В допълнение към тази мистерия вятърът, който духа между пирамидите, странно проскърцва, мърмори, подсвирва, въздиша, вие – дяволска му работа!

Наблизо има и останки от две древни църкви.

Полезна информация: Дяволският град е на около 90 км от Ниш (около 280 км от София). Последните километри от пътя са в доста лошо състояние. До скалния феномен, който се намира насред гората, се достига след 10-15 минути преход пеша. Има информационен център, както и заведения за хапване.

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин