Легендите за Стобските пирамиди - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Легендите за Стобските пирамиди
Автор: Невена Кръстева

"Сватовете", "Чуките", "Самодивските комини", "Невястата" не са имена на разкази от българската класическа литература, а истински истории, изваяни върху скалистите ридове на Рила. На 17 км от Благоевград, близо до село Стоб, се намират Стобските пирамиди – живописни земни образувания, за които се носят вълнуващи легенди.

Това рядко природно явление е резултат на ледниците, които някога са покривали Рила. Пирамидите са се образували преди векове, но формите им непрестанно се променят заради ерозия и изветряне. Високи са 6-10 м, а на ширина достигат до 40 м. Повечето имат форма на конус, която завършва с каменна шапка.

По пътя на легендите

За да стигнете до Стобските пирамиди, трябва да хванете пътя от София за Рилския манастир, а на 5 км от град Кочериново да свиете вдясно към село Стоб. Има указателни табели в цялото село. А пътеката започва там, където сършва пътят за коли – до църква „Св. Прокопий”. Това е единствената църква в България, която носи името на този светец. Изградена е през 1373 г., но била разрушена и отново издигната през 1860 г. 

Оттук екопътеката (с обща дължина 1100 м) започва да се вие към пирамидите и постепенно се стеснява, докато стигне до върха. Разходката е около 40 минути и ще ви изведе на панорама, която ще спре дъха ви (има и подходяща за инвалидни колички пътека). Гледката е неповторима и напомня за това, че човек е само малка частичка от величествената природа. Стобските пирамиди оттук приличат на гъста каменна гора, която въображението ви може да насели с всякакви приказни създания.

Нещастната любов

Легендите, които се разказват за местността, до една са свързани с нещастна любов.

Според една тук някога имало широка равнина. Двама влюбени от селото решили да се оженят там, но майката на булката не била съгласна със сватбата. Тя била толкова гневна, че не я послушали, че хвърлила проклятие всички сватбари да се превърант в камъни. В мига, в който младоженецът целунал булката, клетвата се сбъднала и цялата равнина се покрила с причудливи скали.

Друга легенда разказва за невъзможната любов между българско момиче и турско момче. Влюбената девойка не могла да понесе неодобрението на родителите си и се хвърлило от скалите. На това място възникнала скалната пирамида, на която днес казват „Невестата”.

Сватовете” пък се появили, защото на друга сватба кумът не могъл да устои на чудната красота на булката. Той вдигнал воала й, понечил да я целуне и в този миг всички сватбари се вкаменили.

Какво още: Пирамидите са особено красиви при залез слънце или огрени от лунна светлина. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин