Църквите в Несебър – маршрут по духовния път - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Църквите в Несебър – маршрут по духовния път
Автор: Мария Ангелова

Влезете ли в Стария Несебър, огледайте се в краката си. Някъде между калдъръма ще видите червени точки. Последвайте ги, за да откриете маршрута на духовния път на черноморския град.

Повечето църкви в Стария Несебър можете да посетите свободно, билети ще са ви нужни за Свети Стефан, Свети Спас и Христос Пантократор. Билетът за всяка една от тях е 5 лв. (за деца 3 лв.), но можете да си вземете комбиниран билет за църквите, Етнографския и Археологическия музей общо за 12 лв. (за деца 6 лв.).

На пръв поглед може да ви изглежда, че църквите си приличат, но ако се загледате внимателно, ще видите, че всяка една си има нещо особено, с което да я запомните. Едната е превърната в галерия, друга има хиляда човешки изображения, трета – фриз от свастики... И ако се чудите защо в Несебър има толкова много църкви на толкова малка площ – причината е, че повечето от тях са били родови - строени от богати семейства.

В много от храмовете ще видите как през вековете моряците са издрасквали върху стенописите кораби за късмет. Освен това много от светците по стенописите са останали без очи или други части от лицата си. Причината е, че се е смятало, че парченце мазилка от църквата пази моряците по време на опасни плавания.

Научете кое е любопитното за всяка от несебърските църкви в галерията църкви в Несебър.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин