Самоковски манастир - една различна история - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Самоковски манастир - една различна история
Автор: Мария Ангелова

Историята на малко манастири в България започва по този начин, но...

Имало едно време една баба Фота от Самоков, която била много добра жена и решила да подари собствената си къща на Рилския манастир, за да бъде превърната в метох. Така и станало. През 1772 г. Самоков се сдобил с женски метох. Постепенно местните хора се включили с помощ и били построени магерница и други сгради, докато метохът не заприличал на истински манастирски комплекс.

Днес манастирът е спокойно и приятно място. Дворът е подреден и докато се разхожда из него, на човек му се струва, че се е върнал в бабината си къща - има пейки и сковани от подръчни материали беседки, простряно пране, чешма. Всъщност, много от нещата изглеждат снадени от стари непотребни вещи, което, откъдето и да го погледнем, е в крак с всички екотенденции.

Църквата пък разказва толкова за историята на самоковското изкуство, колкото половината сбирка на музея в града. Част от иконите са дело на Димитър Зограф (брат на прочутия стенописец Захарий Зограф) и в тях можете да видите как са изглеждали иконите на Самоковската школа. Единият от стенописите ("Покровителна Богородица") вероятно е рисуван от самия Захарий Зограф, а според някои мнения иконите в иконостаса са рисувани от бащата на двамата самоковски братя - Христо Димитров. Христо е и основателят на Самоковската школа.

Ако човек не е запален по изкуството, трудно може да запомни всичките му школи и зографи, които са били модерни пред 150-200 години. Разгледайте обаче църквата на манастира, след това отидете в Историческия музей на Самоков. След това току-виж сте започнали да разпознавате имена и стилове. История и изкуство, знае се, се учат най-добре на терен.

Полезна информация: Самоковският манастир е действащ, женски. Ако видите монахиня, можете да я разпитате за историята на мястото - или за каквото ви се иска да я разпитате. Ние не видяхме. Не се предлагат нощувки. Празникът на манастира е на 1 октомври.

За разлика от повечето манастири, този не е скрит-покрит вдън гори тилилейски, а удобно и спретнато се е разпололожил на една от централните улици - "Цар Борис" 77.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин