Жича – манастирът в яркочервено - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Жича – манастирът в яркочервено
Автор: Мария Ангелова

Манастирът Жича е от онзи тип манастири с огромни зелени дворове с много пейки, със стари иглолистни дървета и сгради в ярки цветове, в които на човек му е приятно да поседи, дори и да не е от най-набожните.

Има нещо много успокояващо в тази 800-годишна обител, в яркочервената й катедрална църква, в историите за пищни коронации на крале. Както повечето християнски храмове, и манастирът Жича е претърпял значителни вреди по време на османската власт, но все още в църквата могат да се видят стенописи от 14-и век. 

Манастирът Жича е важен за сърбите поради няколко причини. Тук е извършена коронацията на Стефан II Неманич през 1217 г. като крал на Рашка. Коронясването е извършено от първия глава на самостоятелната сръбска църква и брат на краля – свети Сава. За много сърби свети Сава е най-важният сръбски светец - неслучайно и белградската катедрала носи неговото име.

Няколко века по-късно през 1882 г., също в манастира Жича, Милан Обренович символично е коронясан за крал на сърбите.

Изобщо, сръбските крале можели да бъдат короновани в която си искат църква в страната, но нищо не се смятало за официално, докато не бъде направена коронация в Жича. Това – да си знаете, в случай, че искате да ставате сръбски крал.

Освен да се разходите сред вековните сгради и дървета, можете да си вземете и от соковете, които монасите произвеждат в Жича.

Полезна информация: Манастирът Жича се намира на 300 км от София, на 5 км от сръбския град Кралево. Наблизо ви е, ако пътувате за Чачак или Крагуевац. Входът за манастира е 1 евро. Допълнителна информация тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин