Дьорбак – селцето, където е родният дом на Дядо Коледа - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Дьорбак – селцето, където е родният дом на Дядо Коледа
Автор: Peika.bg
Дьорбак – селцето, където е родният дом на Дядо Коледа

Чували ли сте за норвежкото селце Дьорбак? То се намира в най-тесния участък на фиорда Ослофьор  и е съвсем близо до столицата Осло. Тъй като фиордът е замръзнал през зимните месеци, Дрьобак традиционно се използва като пристанище на Осло през това време на годината. Но нека да пристъпим към по-интересната част от неговата история и това, което е характерно за него. Според легендите в родното място на дядо Коледа е именно в този район. 

Преданията гласят, че той е роден преди стотици години под скала във Виндфангербукта малко по на север от Дрьобак. Той живеетам целогодишно и затова и селцето е известно като Коледният град, а атмосферата през декември там е магична. 

В Дрьобак Коледната къща е отворена целогодишно. Именно тя е и е най-популярната туристическа артакция там и се намира непосредствена близост до градския площад.

Тя получава голямо внимание – туристи от цял свят пътуват до там, за да видят Дядо Коледа, джуджетата и целия му антураж, които почти оживяват в приказната атмосфера вътре. Влизайки в Коледната къща, ще се озовете в един съвсем различен свят, където времето е спряло, защото е вечна Коледа. Ще се потопите изцяло в тази атмосфера веднага щом прекрачите прага.

Разположена в непосредствена близост до градския площад е друга къща, която също се посещава от хиляди туристи всяка година. Пощата на Дядо Коледа е точно в съседство. Можете да закупите печат от пощата му и да изпратите писмо, подпечатано с неговия печат. Затова в Коледната къща можете да видите, че стените са изпълнени с писма от хора от целия свят.

През лятото Дрьобак е мястото, където обитателите на Осло обичат да се наслаждават на слънцето и плажовете. Туристите отиват там, разбира се, и за да се разхождат по хубавите улици, но основната атракция си остава Коледната къща дори и през лятото.

Селото е много красиво само по себе си. Там можете да се насладите на прекрасната гледка към фиорда. Да се разхождате покрай пристанището през зимата или през лятото е едно наистина красиво и спокойно преживяване, по време на което ще се насладите на наистина приказни гледки.

Докато се разхождате, ще минете покрай дървена църква, построена през 1776 г., която определено си заслужава видите и отвътре. Има и прекрасни места за хапеане, като едни от хубавите ресторанти са до фиорда и имат невероятна панорама, разкриваща се пред всяка маса. Там можете да опитвате от вкусни и пресните морски дарове. Пред вас ще се разкрие и гледка към нимфите на скалите също е много впечатляваща.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин