Трондхайм – културната столица на Норвегия - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Трондхайм – културната столица на Норвегия
Автор: Вероника Иванова
Трондхайм – културната столица на Норвегия

Може би не сте чували много за един от най-големите градове в Норвегия – Трондхайм?

С население от 160 000 души, той се нарежда на трето място по големина след Осло и Берген. В миналото е бил столица, а днес е считан за културен център, заради множеството исторически забележителности, разположени на територията му. Основан е от викингския крал Олаф I през 997 година.

От Трондхайм могат да бъдат наблюдавани т.нар. бели нощи, тъй като в Северна Норвегия от средата на май до средата на юли не се стъмва. По това време мястото гъмжи от туристи и то не само чужденци, а и норвежци, живеещи в други части на страната.

Както споменахме вече, градът е голям и за да разгледате всички забележителности, ще са ви нужни поне 10 дни. В случай, че не разполагате с толкова време, можете да се насочите само към най-популярните обекти. Сред тях е катедралата Нидарос, която от 1152 г. до 1537 г. е била седалище на норвежката епархия. Тя е най-величествената църква на Скандинавския полуостров, а също и единствената готическа постройка от такава величина в цяла Норвегия. Именно тук са коронясвани и монарсите.

Трондхайм – културната столица на Норвегия

Друго място, което е добре да видите, е Островът на монасите. Разположен е на пристанището и представлява  интересна крепост и затвор, който е бил използван в далечното минало. Сред останалите забележителности, които задължително трябва да посетите, са: Архиепископския дворец, Руините на крепостта, Абатството, моста Вратите на щастието” и Историческия музей.

Архитектурата на Трондхайм е доста нетипична за Норвегия –  тя е смесица от различни стилове.  Тук могат да бъдат забелязани, както по-стари улици и църкви, носещи романтичен дух, така и нови сгради. За новото строителство в града са характерни нетрадиционните цветове на фасадите, както и огромните тераси.

Трондхайм – културната столица на Норвегия

Ако се разходите по източния бряг на реката, може да усетите уникалната атмосфера на старинния град Трондхайм. Районът е известен с името Бакландет и е много посещаван. Характерните за това място стари дървени къщички някога са били домове на обикновени работници, а днес са превърнати в магазини и кафенета.

Трондхайм – културната столица на Норвегия

За най-подходяща отправна точка на разходката из града се смята Пазарният площад. Намира се в центъра, като основната му част е разположена около портата Нордре и портата Олаф Тригвазон.

Освен с историческите забележителности, Трондхайм е известен и с модерните си нощни заведения и изискани ресторанти. Един интересен ресторант, който можете да посетите, в случай че искате да опитате местната кухня, е “Grenaderen”. Там може да видите и много предмети от ковано желязо, тъй като в миналото е бил ковачница.

Пътешествениците често избират и ресторант “Credo”. В него се предлага италианска, испанска и френска кухня, като към заведението има джаз бар и художествена галерия. За почитателите на нощния живот можем да споменем “The Downton” . Това е, може би, най-известната дискотека в града, която работи само в петък и събота.

Независимо дали ще изберете да видите белите нощи или ще предпочетете по-спокойно време за посещението си – и в двата случая Трондхайм има какво да ви покаже!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин