Най-величествените замъци в Европа - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-величествените замъци в Европа
Автор: Peika.bg
Най-величествените замъци в Европа

Искате ли да се разходите в истински замък, като тези от приказките и красивите филми?

Тук ви предлагаме информация за някои от най-величествените замъци в Европа, а с иновативната кредитна карта DSK-WizzAir пътуването дотам може да се превърне в реалност. Пазещи тайни на стотици години, те ще ви отведат в един друг, приказен свят. Бъдете готови за приключения. Хайде, потегляме!

Замъкът Нойшванщайн, Германия

Това е най-посещаваният замък в Германия, както и един от най-величествените в света. Той е вдъхновение за емблемата на анимационното студио на Уолт Дисни. Наричан е замъкът на Вагнер. Красотата му вдъхновява Чайковски за създаването на балета „Лебедово езеро“. Замъкът е построен през XIX век по поръчка на крал Лудвиг II. Поради неуспешното си царуване, той иска да се изолира от външния свят и развихря своето въображение в проекта за замъка. По първоначален план той е трябвало да бъде построен за три години, но е завършен чак след 17. По тази причина крал Лудвиг II живее в него само около 172 дни. Емблематичен за замъка е образът на лебеда, любимата птица на краля, който се среща във всяка стая, сред рисунките, в декорацията на завесите, статуи и къде ли още не.

Днес Нойшванщайн се посещава от повече от 1 млн. туристи годишно. Не само замъкът, но и околностите му са наистина впечатляващи. С изглед към безкрайни гори и високи планини, там ще се почувствате като герои в приказка.

Най-величествените замъци в Европа

Полет от София до Мюнхен на WizzAir ще е най-удобният вариант за пътуване. След това придвижването до самия замък ще ви отнеме около 2 часа с кола или автобус.

*

Шато де Шантили, Франция

Не може да се отрече, че средновековните замъци, укрепления и крепости, които някога са били дом на рицари, са впечатляващи и будещи страхопочитание. Шато де Шантили или замъкът Шантили обаче изпъква с изискания си френски стил. Намира се в градчето Шантили, на 50 км. от Париж. Замъкът може да се раздели на две основни части – Великото Шато, разрушено по време на Френската революция и възстановено отново през 1870 г., и Малкото Шато, построен около 1560 г. от висшия сановник Ан дьо Монтморенси.

Любопитното е, че Шантили никога не е принадлежал на френските кралски особи, но винаги е бил във владение на благороднически семейства. Впечатляващо е, че градините около него покриват площ от цели 115 хектара. Те са винаги перфектно поддържани, а красивите езера създават незабравим пейзаж. Днес Шато Шантили е собственост на Института на Франция и в него се помещава музеят Конде. Той е една от най-добрите художествени галерии не само във Франция, а и в света. Съдържа над 1000 живописни платна и 2500 рисунки, между които творби на Ботичели, Вато и Рафаело, както и забележителна библиотека – над 30 000 книги.

Най-величествените замъци в Европа

Изберете някой от изгодните полети на WizzAir от София до Париж. Замъкът се намира само на час път от френската столица.

*

Замъкът Мозна, Полша

Замъкът се намира в малкото село Мозна, в Югозападна Полша. Построен е през XVII век и се отличава с барокови, неоготически и неоренесансови архитектурни стилове. Най-впечатляващата част от неговата архитектура са 99-те му кули. А броят на стаите е не по-малко зашеметяващ – цели 365! Замъкът Мозна изненадва с размерите и фантазията, с които е построен. Той е бил резиденция на индустриални магнати - семейството на Силезия Тиеле-Уинклер. След тях в Мозна се настанява Червената армия. Това присъствие причинява значителни щети на вътрешното обзавеждане на замъка, които са нищо в сравнение с  щетите, причинени от Втората световна война. След нея сградата няма постоянен собственик и е дом на различни институции до 1972 г., когато става оздравителен дом. Мозна разполага и с параклис, който се използва като концертна зала. От 1998 г. в замъка се помещава галерия с редовни експозиции на различни художници.

Най-величествените замъци в Европа

Можете да изберете полет на WizzAir до Полша от Бургас. Разгледайте сайта за изгодни предложения.

*

Замъкът Кардиф, Великобритания

Замъкът Кардиф тупти в сърцето на едноименната столицата на Уелс. Той е невероятен пример за средновековна крепост с типичната за времето архитектура – смесица от викториански и готически стилове. Това я прави и единствената сграда във Великобритания, която обединява архитектурни стилове от различни епохи.

Крепостта, която се намира в центъра на замъка, е построена в средата на XIX век и представлява комбинация от римски форт, класически нормански замък и готическо-викторианска реставрации. Историята на замъка започва още с идването на римляните. Сегашния си вид придобива по волята на третия маркиз на Бют, който е и последният му собственик. Той отпуска средства за реставрация на замъка в края на XIX век. Днес Кардиф е отворен за посещения почти през цялата година. Едно от най-интересните места, които да посетите там, е кулата, датираща от XII век.

Разгледайте още: голямата банкетна зала и подземните тунели, използвани по време на Първата и Втората световни войни. В замъка се провеждат и много фестивали на изкуствата и културата, които може да представляват интерес за вас.

Най-величествените замъци в Европа

За да летите от София до Великобритания, изберете надеждните полети на WizzAir.

*

Дворецът Пена, Португалия

Това вероятно е една от най-примамливите забележителности в Португалия. Дворецът Пена е забележителен пример за манията по екзотична романтична архитектура през XIX век. Намира се в град Синтра и е построен по поръчка на принц Фернандо Сакс-Кобург. Интересното е, че той е велик магистър на Ордена на розенкройцерите. За това свидетелстват и многобройните масонски символи из двореца. Той всъщност е изграден върху останките на стар манастир, датиращ от XIV век.

Една от най-впечатляващите стаи в двореца е „Индийската стая“. Полилеите, лампите и произведенията на изкуството ще ви отведат в един далечен и приказен свят. Отделете си и около 2 часа за разходка в прекрасния парк около двореца, който се простира на площ от 200 хектара. Най-високата точка на замъка е „Круз Алта“. От нея се разкрива зашеметяваща гледка към цялата околност. При ясно време, в далечината се вижда и Лисабон. Със смесица от рисувани тераси, митични статуи и богато украсени бойници, дворецът, заобиколен от гъста гора, има истинско приказно излъчване.

Най-величествените замъци в Европа

За да видите двореца Пена, можете да изберете някой от изгодните полети на WizzAir от София до Лисабон.

Искате да си подарите пътуване до Европа, за да разгледате някой от тези замъци? Доверете се на кредитната карта DSK-WizzAir. С нея трупате точки, които да използвате за отстъпки при резервации на самолетни билети и при покупки на услуги от сайта на WizzAir.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин