Дюрбюи: Белгийска приказка с вкус на конфитюр - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Дюрбюи: Белгийска приказка с вкус на конфитюр
Автор: Мира Янева

Една съмнителна табела на входа на белгийския град Дюрбюи (Durbuy) твърди, че това е „най-малкият град в света“. Със своите над 10 000 души население той трудно би могъл да мине за такъв (вземете само Мелник, който официално има 366 жители), но пък спокойно би могъл да се бори за титлата най-симпатичен белгийски град. Макар и доста туристически, той е запазил своята старомодност и уютно средновековно излъчване (да, има и карети с коне). Уличките, магазинчетата, ресторантчетата му са забележителности сами по себе си. Паважът се вие около вековните каменни къщи, а по прозорците на кафенетата са маникюрно подредени сандъчета с цветя. Можете да си представите каква приказка е през декември, когато запалят коледните светлини и се появи коледният базар с неустоимото ухание на топли гофрети.

Като заговорихме за сладости, препоръчваме ви да направите тур из фабриката за конфитюри Сен Амур (Saint-Amour Confiturerie, адрес Rue Saint-Amour 13b). Посещението е безплатно и можете да видите как тук все още приготвят сладката и мармаладите ръчно. Както бабите забъркват конфитюр за внуците си. Изобщо Дюрбюи прави всичко възможно да запази традиционните неща такива, каквито са били преди векове. Тук е единственото място, на което можете да пиете бира Marckloff. Пивото се произвежда в малки количества – от мини-пивоварната директно на бара в кръчмата „Ферма при дъба“ (Ferme au Chêne). Цикълът на производство - от суровината до бирата в чашата ви, трае около един месец. Има малка експозиция (безплатна), която е отворена от 10 до 18 часа. Адрес: Rue Comte d’Ursel 36.

И въпреки че се рекламира като най-малкия град в света, Дюрбюи се фука с най-големия парк за декоративно оформени храсти (Parc des Topiaires). Над 250 животински, човешки и всякакви други фигури от храсти, разположени на 10 000 кв.м са чудесна идея за прекарване на следобеда. Входът е 4,50 евро, работи от 10 до 17 часа.

Друго любопитно място в града е скалата Белведере (или Roche à la Falize), от която се разкрива невероятна гледка към града, реката и долината. Заслужава си изкачването по хълма (можете да вземете и туристическото влакче, което ще ви отведе и до фабриката за конфитюри). И като сте тръгнали да се раздвижвате, Дюрбюи е любимо място на белгийците за всякакви видове спорт – каяк, планински преходи, маунтийн байк. Ако отделите на градчето повече от един следобед, можете да се поизпотите на белгийска територия.

Полезна информация: Има два директни влака от Брюксел дневно, които стигат до Барво (Barvaux), откъдето трябва да вземете автобуса за Дюрбюи. Билетът за влак струва около 20 евро.

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин