Дзън! Терапия с камбанен звън - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Дзън! Терапия с камбанен звън

Обхващало ли ви е онова чувство на безгранично спокойствие, когато се озовете в някой малко посещаван манастир и насред тишината на двора чуете звъна на камбаните? Сякаш за секунди светът се изпарява, а заедно с него и всичките ви грижи, проблеми и болежки.


Според принципите на камбанолечението това съвсем не е случайно, а е резултат от лечебния ефект на камбанния звън върху човешкия организъм.

За камбанолечението пред Север.бг разказва Стоян Долапчиев – председател на Клуб на здравето във Велико Търново.

Оказва се, че камбаните са играли важна роля по нашите земи още през Средновековието. „Когато е имало чума и холера, по указание на владиците, свещениците започват да бият всички камбани в района в определен час. От камбанния звън се получава вълна, която разрушава структурата на вируса. По този начин древните са се предпазвали и са ограничавали щетите от чума, холера", разказва Стоян Долапчиев как хората са си обяснявали лечебния ефект преди векове. Но именно благодарение на хилядолетния си опит, те са достигнали до извода, че звукът им подобрява здравословното състояние, ограничава някои болести, озонира въздуха.

Стоян уточнява, че в чужбина има санаториуми с малки камбанки, където на болни се прилагат определени "камбанни методики" и резултатите са положителни. Чановете, които знаем, че са характерни за Родопите, звучат много благозвучно и също имат лечебен ефект.

Малцина знаят, че камбаните съществуват от 3-4 хиляди години. Според историческите сведения те се появяват в Древна Индия като част от ритуалите на хиндуизма. Постепенно се пренасят и в християнството. Най-старата запазена в България камбана е от 12 век.

Интервю със Стоян Долапчиев, председател на Клуб на здравето, Велико Търново, прочетете в Север.бг

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Kasiopeq Haralampieva, 12.06.2013 | 13:13
интересно как са използвали звъна на камбаните
Krasimira Jekova, 12.06.2013 | 11:05
интересно - звъна на камбаната да успокоява, мен ме изнервя
Абонирайте се за нашия бюлетин