Манастир Св. Богородица: Късче вяра на крачка от Бургас - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Манастир Св. Богородица: Късче вяра на крачка от Бургас
Автор: Албена Мишева

Сред зелени поля и малки възвишения по средата между бургаските квартали Меден рудник и Горно Езерово се е сгушил манастирът „Св. Богородица”.  Пътувайки през квартал Меден Рудник, малко преди едноименното село, отдясно ще видите табелата, която ще ви насочи към него. Подминете кръста на Меден Рудник, който няма как да не ви направи впечатление, и продължете надолу. Ако имате желание, може да се изкачите на възвишението, на което е издигнат кръстът, и оттам пред погледа ви ще се разкрие невероятна гледка към цял Бургас, та чак до нос Атия.

Пътят до манастира е асфалтиран, но доста неравен на места. От двете му страни се простират зелени поляни, на които през празничните дни бургазлии обичат да си правят пикник. Твърди се, че в местността Шилото, покрай която се минава, има следи от тракийски селища, но разкопки  все още не са правени. Няколко километра по-надолу ще достигнете до малкия паркинг пред манастира.

От самото му възникване преди близо 30 години и до ден днешен за целия манастирски комплекс се грижи една-единствена жена – игуменката майка Серафима, като едва наскоро от Поморийския манастир е изпратен монах, който да и помага.

Комплексът се състои от две църкви и 40 малки параклиса, посветени на различни светци. Почти всички параклиси са изографисани с ликовете на техните покровители. Всички сгради са снежнобели и се открояват на фона на едва разпукващата се зеленина.

Вярва се, че водата, течаща от седемте различни извора в манастира, е лечебна. Те са разположени на съвсем ограничена площ, но всеки един от тях има различен химичен състав и лечебни свойства. Именно заради лековитата вода, тази местност е известна още като Аязмото.

Празникът на манастира се чества на 8 септември и тогава тук се събират много хора от различни краища на страната.

 

Тази статия ви хареса? Харесайте и страницата ни във фейсбук!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин