Джайпур – величествен и красив - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Джайпур – величествен и красив
Автор: Вероника Иванова
Джайпур – величествен и красив

Едно от най-интересните места, които можете да посетите, попадайки в Индия е Джайпур – град, намиращ се в северозападната част на страната и столица на щата Раджастан.

Основан през 1727 г. от Джай Сингх ІІ, той е наричан още “Розовия град”, заради розовите камъни, използвани в строителството му. Интересен факт е, че Джайпур се смята за първия град в Индия, който притежава градоустройствен план – той е създаден с помощта на древна хиндуистка архитектурна доктрина. Въпросната доктрина се основава на астрологичните знамения, поради което градът е построен във формата на мандала (кръг) от 9 части (всяка част отговаря на астрологичен знак).  В миналото Джайпур е бил обграден от крепостни стени, които, макар отдавна да не са действителна граница, поради разширяването на града, продължават да съществуват. Любопитна подробност е, че и до днес се спазва традицията крепостните врати да се отварят при изгрев слънце и да се затварят при залез. Основателят на града Джай Сингх ІІ имал познания по астрономия и архитектура, и създавайки Джайпур успял да сбъдне мечтата си за едно величествено и красиво място.

В наши дни мястото е интересно за туристите, поради редица причини – тук, например, се намира най-големият център за преработка на скъпоценни камъни, както и един от най-големите производители на ръчно плетени килими.

Една от най-големите забележителности на Джайпур, обаче, е дворецът Хава Махал (Дворецът на ветровете). Този дворец е наистина интересен – построен е така, че формата му наподобява короната на бог Кришна. Изграден от розов пясъчник през 1799 г., той представлява 5-етажна постройка, като на централната фасада са разположени 935 малки прозорчета. Именно от тях, жените в двореца имали възможност да наблюдават случващото се навън, без да бъдат видени. Хава Махал е построен така, че в него да се усеща прохлада, дори през горещите летни дни, благодарение на минаващия оттук бриз.

Джайпур – величествен и красив

Друга интересна забележителност на Джайпур е Градският дворец, който се намира в самия град и е построен между 1729 и 1732 г.  Този дворец, всъщност не е един, а е цял комплекс, включващ множество дворци и градини. Характерни за това място са многото колони, образуващи арки, пищните абажури и стенописите по стените и таваните. Интересна е колекцията от оръжия, намираща се в една от залите. Тя е представена от над 2000 експоната, сред които сребърни боздугани, пистолети с инкрустирани скъпоценни камъни, както и кинжали с две остриета. Днес в по-голямата част от Дворцовия комплекс живее кралското семейство.

Едно място, което също трябва да се види, е астрономическата обсерватория Джантар Мантар. Създадена в периода 1727-1734 г. от Джай Сингх ІІ, тя е копие на съществуващата вече в Делхи. Представлява каменна астрономическа обсерватория, за която се счита, че е най-голямата в света. Тук се намира и най-големият Слънчев часовник в света, а самата обсерватория е включена в списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО.

Джайпур – величествен и красив

В случай че разполагате с повече време, задължително се разходете и до дворецът Джал Махал (Водният дворец). Той е разположен между град Джайпур и историческия град Амбър – в изкуственото езеро Ман Сагар. Построен е през XVIII век и е служил като лятна резиденция за ловуване на диви патици. Много интересен е факта, че макар постройката да е 5-етажна, над водната повърхност е само последният етаж. Ако искате да видите останалите, ще се наложи да дойдете през лятото, когато водата в езерото спада значително.

Джайпур – величествен и красив

И понеже споменахме историческият град Амбър, ще ви кажем, че крепостта Амбър, определено си струва да бъде видяна. Тя се намира на 11 км от Джайпур, върху хълм с буйна растителност, за да е по-добре защитена. Представлява крепост-дворец, за която може да се каже, че е един архитектурен шедьовър, съчетал в себе си хиндуистките и мюсюлмански влияния. Строежът ѝ започнал още през XVIвек, но била завършена доста по-късно. Крепостта Амбър се състои от 4 части, като всяка от тях има отделен вход и вътрешен двор. С най-голяма важност бил входът от източната страна, който бил предназначен за владетеля и се наричал “Вратата на Слънцето”. В близост до Дворцовия комплекс се намира езерото Маота, което прави района да изглежда приказно красив, особено вечер.

Джайпур – величествен и красив

В случай, че решите да посетите това място, то може би ще ви е интересно да научите, че има практика придвижването до самия вход на крепостта да става с помощта на слонове.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин