Джераш - наследство от отминала епоха - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Джераш - наследство от отминала епоха
Автор: Peika.bg
Джераш - наследство от отминала епоха
Снимка: pixabay

Разрушеният град Джераш е най-големият и интересен римски обект в Йордания и голяма туристическа карта. 

Неговите внушителни церемониални порти, колонадни алеи, храмове и театри говорят за времето, когато това е бил важен имперски център. Дори и най-случайният фен на археологията ще се наслади на половин ден на мястото - но вземете шапка и слънцезащитен крем през топлите месеци, тъй като откритите руини могат да бъдат много горещи за изследване.

Джераш - наследство от отминала епоха
Снимка: pixabay

Мястото обхваща огромна площ и в началото може да изглежда обезсърчително, особено тъй като на практика няма обозначения. За да помогнете на руините да оживеят, ангажирайте един от водачите на пункта за билети, за да ви помогне да се ориентирате в основния комплекс. Разхождайки се в спокойно темпо и оставяйки време за сядане на паднала колона и наслаждаване на невероятните гледки, можете да посетите основните руини за минимум три до четири часа.

В крайния юг на мястото се намира поразителната Адрианова арка, известна още като Триумфалната арка, която е построена през 129 г. сл. Н. Е. В чест на посещението на император Адриан. Зад арката е хиподрумът, в който се провеждали състезания с колесници пред до 15 000 зрители.

Джераш - наследство от отминала епоха
Снимка: pixabay

Едно от най-отличителните места на Джераш, форумът е необичаен поради своята форма и огромен размер (90 метра дълъг и 80 метра в най-широката си точка). Петдесет и шест йонийски колони обграждат павираната варовикова площадка, свързваща кардо максимуса с Храма на Зевс.

Елегантните останки от храма на Зевс, построен около 162 г., могат да бъдат достигнати от форума - достойно изкачване, дори само за гледката. В съседство Южният театър е построен през I век с капацитет 5000 зрители. От горните сергии акустиката все още е прекрасна, както демонстрира случайният бродящ министрел или барабанист.

Североизточно от форума се намира cardo maximus, главната пътна артерия на града, известна още като колонадната улица. Простираща се на 800 м до Северната порта, улицата все още е павирана с оригиналните си камъни, изпъстрени от колелата на колесници, които някога са минавали по нейната дължина.

Колонираната улица е прекъсната от нимфеума, главния фонтан на града, преди да даде началото на превъзходен пропилей (монументален портал) и стълбище. В храма на Артемида, извисяващ се над Джераш в горната част на стълбите, бе посветен на богинята-покровител на града, но уви беше демонтирани, за да се осигури зидария за нови църкви под Theodorius в 386.

По-на север е Северният театър, построен през 165 г. и сега възстановен до предишната си слава.

Малкият музей съдържа добра колекция от артефакти от обекта.

Входът е южно от древния град, близо до Арката на Адриан. Има сувенири и антикварни магазини, поща и полу-традиционно кафене. Запазете билета си, тъй като ще трябва да го покажете на Южната порта.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин