Градът на мозайките в Йордания - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Градът на мозайките в Йордания
Автор: Peika.bg
Градът на мозайките в Йордания
Снимка: flickr/Jenny Brown

Мадаба е едно малко градче в Йордания, наситено с много история. То пази следите на древни цивилизации под формата на красиви мозайки. 

Мадаба е петият по големина град в Йордания и се намира на 30 км от столицата Аман. Той привлича туристите със своите мозайки от римско, византийско и умаядско време

Една от най-популярните забележителности е черквата „Св. Георги”. Там се намира „Картата на Мадаба”, която е най-известната мозайка в града. Тя датира от VI в. и изобразява Йерусалим и част от Светите земи. Намира се на пода на черквата.

Градът на мозайките в Йордания


Ако искате да видите целия град отвисоко, идете в черквата „Св. Йоан”, която има красива камбанария, разкриваща панорамна гледка и красиви мозайки по стените.

„Черквата на апостолите” също е от забележителностите на града, където можете да видите едни от най-красивите мозайки. Препоръчваме ви да посетите и археологическия парк „Мадаба”. Там освен руини от черкви и светилища, можете да разгледате различни мозайки. Всички са много запазени и с ярки цветове, защото са били защитени от климатичните условия.

Друго място, което си заслужава да се види, е хълмът Небо, който се намира в покрайнините на Мадаба. Според легендите Моисей се качил на този хълм и Бог му показал гледка към Обетованата земя. Там ще намерите паметна плоча, информационна табела и черква, а гледката определено си заслужава.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин