Джейн Остин – велика писателка, но стеснителна личност - Кино, театър и книги - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Джейн Остин – велика писателка, но стеснителна личност
Автор: Елена Исаева

Джейн Остин е писателка, която няма аналог в световната литература. С творчеството си, тя оставя траен отпечатък, който е повлиял на много други автори.

 

            Родената през далечната 1775г. Джейн, описва в своите романи порядките на английското общество. Тя прави това по един дързък и хумористичен начин, благодарение на който успява да бъде четена и до днес. Всички емоции и събития от нейните произведения са актуални и в наши дни – гордост, предразсъдъци, алчност, високомерие и разбира се – любов.

Джейн Остин – велика писателка, но стеснителна личност
Снимка: Елена Исаева

            Малко ми е трудно да повярвам, че почти всички нейни романи първоначално са били отхвърлени. Тя описва своите герои толкова детайлно и задълбочено, сякаш са реални хора. А за нея може би са такива. Джейн Остин води много затворен и самотен живот. Въпреки, че във всяко нейно произведение, основна сюжетна линия е любовта, тя самата е имала нещастието да изпита невъзможността на тази така красива, но и плашеща стихия. За съжаление, точно разликата в класите е причината за нейната нещастна и неосъществена любов.

            Безспорно всички нейни романи са абсолютни световни класики. Лично моя фаворит обаче е „Гордост и предразсдъци“. Това може би е една от най-четените книги на писателката. Първоначално името, което този роман е носел е било „Първи впечатления“, но някак си, вече свикнала с другото, не си представям тази велика и така завладяваща книга да се казва по друг начин. Както вече казах, основна сюжетна линия в романите на Остин е любовта, но в „Гордост и предразсъдъци“ има още една, също толкова важна, а именно гордостта.

            Романът е изпълнен с много ярки герои, като всеки е описан до най-малките подробности. Книгата е интересна с много неща. Ако се замислите доста от героите в нея са хора, които ни заобикалят или поне част от тях имат нещо общо с любимите Остинови герои.

            Ако трябва да подредя всички в една класация, лично за мен най-добрият и любим образ е този на господин Дарси, а най-омразният – Катрин де Бърг. Всички останали могат да намерят място между тях, като всеки има своя запомняща се и отличителна черта.

            За мен Дарси си остава най-интересният герой в романа. Първите впечатления от него са, че е много горд и високомерен. С развиването на сюжета обаче, се разбира, че той има много добро сърце и изключително състрадателна душа. Гордостта, дори бих казала, му придава един необикновен чар, в който може би Лизи Бенет се влюбва. Джейн Остин описва Дарси като мъж на честта и това се вижда от всяка дума в романа, която е свързана с него. Той държи на своята дума и никога не обещава нещо, ако не може да го изпълни. В същото време той не парадира с тази своя доброта и чест. Това се вижда ясно в ситуацията, в която Дарси помага на семейство Бенет в позорният скандал с една от сестрите на Лизи. Той поднася тази помощ тихо, от сърце, без да желае нищо в замяна. И накрая, но не на последно място, въпреки разликата в класите между него и Лизи, той иска да бъде с нея. Влюбил се е не в потеклото ѝ или в парите на баща ѝ, които той няма, Дарси обича Елизабет Бенет заради нея самата, заради характера ѝ и най-вече заради начина, по който го кара да се чувства.

Джейн Остин – велика писателка, но стеснителна личност
Снимка: Елена Исаева

 

            Другата крайност в книгата е лелята на Дарси – лейди Катрин де Бърг. Тя е олицетворение на злата вещица, на Круела и още много други персонажи от книгите и филмите. Въпреки, че е изключително елегантна и възпитана дама, в нея отсъства всякакво чувство за любов и справедливост. Тя е толкова високомерна и надменна, че не може да си представи, че любимият ѝ племенник иска да се омъжи за „най-обикновено“ момиче. „Злодеят“ на романа се опитва да раздели двамата влюбени, но за щастие не успява в това си начинание.

            Въпреки перипетиите през, които Дарси и Елизабет минават, смятам, че този роман носи надежда, че наистина, колкото и клиширано да звучи – истинската любов накрая побеждава.

            Джейн Остин трябва да е била наистина забележителна личност, след като е имала музата и въображението да създаде такива велики романи. Още по интересното е, че всички емоции и човешки съдби, които описва в своите произведения са актуални и днес.

           

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Кино, театър и книги
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин