7 персонажа от „Гордост и предразсъдъци“, които всеки познава - Кино, театър и книги - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 персонажа от „Гордост и предразсъдъци“, които всеки познава
Автор: Елена Исаева

„Гордост и предразсъдъци“ е най-четената книга на Джейн Остин. Романът, чието първоначално заглавие е било „Първи впечатления“, е отхвърлян няколко пъти за публикуване. В наши дни това е една от най-известните класики в световен мащаб.

Сюжетът на книгата е екранизиран най-много пъти от всички романи на английската писателка – 9, като първият филм излиза през 1938г.

7 персонажа от „Гордост и предразсъдъци“, които всеки познава
Снимка: Елена Исаева

В „Гордост и предразсъдъци“, Джейн Остин описва английското общество и неговите порядки, с много фин хумористичен стил.Основна сюжетна линия на романа е гордостта, която у всеки герой се проявява по различен начин и в различни мащаби.

В тази класация са събрани едни от най-ярките герои от книгата. Всеки вижда нещо познато в тях – някаква част от себе си, или близък човек, който ни напомня за господин Дарси, например.

7 персонажа от „Гордост и предразсъдъци“, които всеки познава
Снимка: Елена Исаева
  1. Г-жа Бенет е може би един от най-дразнещите персонажи в книгата. Единствената й цел в живота е да види богато омъжени петте си дъщери. Тя попада на най-ниското стъпало в английската аристокрация – нахална, необразована, с огромно самочувствие. От друга страна нейният образ е преставен и леко хумористично. Нейното постоянно оплакване създава у читателя една забавна ирония, която е примесена с известно съжаление към нейния съпруг.
  2. Г-н Бенет – бащата на Лизи и сестрите й, е изключително спокоен човек, който изцяло приема всички упреци и забележки от жена си на шега. Въпреки това, че двамата съпрузи са коренно различни, те са намерили начин да живеят в симбиоза – това е така благодарение на благия характер на г-н Бенет и постоянното угаждане на капризите на жена му. Или както някой би казал – „мъж под чехъл“.
  3. Елизабет Бенет е горда, умна, забавна и леко наивна. Тя не прилича на никой от своето семейство. Лизи презира недостатъците у другите, без да подозира, че тя самата има някои от тях. Отношението й към г-н Дарси в началото е точно такова. Тя го осъжда заради гордостта в неговия характер, без да си признае, че тя е също толкова горда, колкото и той. Именно срещата й с него я променя коренно – не критикува хората, както преди и осъзнава, че предразсъдъците, които е имала спрямо него са неоснователни. Не случайно се влюбва в него, така както се обича само веднъж.
  4. Джейн Бенет е наивната, добродушна сестра. Тя вярва на всички и всичко. Джейн вижда добро във всеки и остава сляпа за недостатъците на хората. Винаги е готова да помогне, дори с цената на собственото си щастие. Тя не вярва, че едно човешко същество може да нарани друго, умишлено. За нея всички по природа са добронамерени. И въпреки позитивния и характер, много трудно вярва, че г-н Бингли я обича, и че тя също има право да бъде щастлива.
  5. Г-н Дарси е най-интересният герой в романа. Първоначално той създава впечатление, че е много високомерен, горд и стои много класи над всички останали. Всъщност се оказва, че той има много добро сърце и изключително състрадателна душа. Гордостта дори му придава необикновен чар, в който Лизи се влюбва. Дарси е човек, който държи на своята дума и не обещава нещо, ако не може да го изпълни. Дори, когато помага на семейство Бенет, той го прави тихо, без много шум. За него е важна самата помощ, а не облагите, които оповестяването й може да му донесат. Това е изключително достоен човек, така че, ако в обкръжението си имате г-н Дарси, вие сте истински късметлия.
  1. Г-н Бингли е мъжкият еквивалент на Джейн Бенет. Добродушен, спокоен човек, който не вярва, че хората могат да бъдат подмолни и неискренни. Той е най-верният приятел на Дарси, защото и двамата октриват един в друг, точно това което им липсва в собствените им характери – Бингли вярва на преценката на Дарси, тъй като той самият често греши в своята, а Дарси знае, че винаги може да разчита на Бингли и неговата добродушна природа.
  2. Лейди Катрин Де Бърг – лелята, която иска да раздели влюбените Елизабет и Дарси. Този персонаж ни е добре познат – злата фея, Кроела, злата мащеха. В „Гордост и предразсъдъци“ злодеят е именно тя. Тя е изключително възпитана и елегантна, винаги е живяла в богатство и разкош и не може да си представи, че любимият й племенник е запленен от едно обикновено момиче. Катрин желае да омъжи Дарси за собствената си дъщеря, за да може богатството да остане в семейството. Но и тя, като много други, не разбира чистата, искрена любов между двамата. На пук на гордостта си и предразсъдъците на своите близки, те остават заедно.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Кино, театър и книги
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин