Защо книгите на Хари Потър са чудесен избор за всяко дете? - Кино, театър и книги - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Защо книгите на Хари Потър са чудесен избор за всяко дете?
Автор: Елена Исаева

От огромно значение за едно дете е всеки родител да създаде у него любов към книгите, а това разбира се се постига най-лесно с личния пример. Когато то вижда, че родителите му четат, вместо да са заровили носове в телефоните си, съответно и самото дете ще предпочете книжката, вместо телефона или таблета. Те се учат от нас, попиват всичко и ние сме длъжни да дадем най-доброто от себе си, за да може да бъдем най-добрият пример за тях.

            Има много детски и юношески книги, които са подходящи за всякакви възрасти, но е добре преди да поднесем дадена книга на нашето дете, първо ние да сме я прочели и да знаем какво точно пише вътре, дали е подходяща за нашето дете и дали ще му се хареса.

Защо книгите на Хари Потър са чудесен избор за всяко дете?
Снимка: pixabay.com

            Една от многото книги, които лично аз бих дала на своето дете е поредицата за Хари Потър, като разбира се ще започна от първата – „Хари Потър и философският камък“. Тази книга и цялата поредица белязаха няколко поколения деца, включително и мен и оставиха толкова траен отпечатък в литературния свят, че се четат и до днес, а предполагам ще е така и занапред. Те се оказаха истински литературни шедьоври на съвременната литература и определено има защо.

            Но защо точно тази книга? В нея се разказва за едно малко момче, отгледано от роднини, загубило още като бебе своите родители, което на пръв поглед няма надежда за приятели, весело детство или каквито и да е било развлечения, а по-лошото е, че то още не знае какво е обич – майчинска, приятелска или каквато и да е друга. Един ден обаче животът му поема в съвсем друга посока и то разбира, че е магьосник и приндлежи на един съвсем различен свят от неговия. Там малкото момче открива себе си, открива най-добрите си приятели, които се превръщат в негово семейство, открива един свят, в който съвсем спокойно и уверено може да бъде себе си. И това е само началото на приключенията на Хари Потър – момчето, което оживя.

            Смея да твърдя, че книгата е наистина невероятна. С нея съм сигурна, че моето дете много ще се забавлява, ще развихря въображението си и ще прелита от приключение в приключение заедно с Хари и неговите приятели.

            Книгата обаче не е само забава и магически заклинания, тя учи на много повече, предава житейски уроци, които понякога се оказва, че децата възприемат по-добре от своя любим литературен герой, от колкото от майка си и баща си.

            „Хари Потър и филососфкият камък“ не е просто книга за изоставено момче, което открива своя път в живота, тя е и за приятелството, но онова приятелство, което може да устои на всякакви премеждия, в което можеш да си себе си и най-важното, в което приятелство си отркил своето истинско семейство. Главните герои в книгата ни показват, че именно тяхната толкова силна приятелска връзка им помага, както в хубавите моменти, така и в трудните. Защото нека си признаем, никой човек не може и не бива да живее сам, всеки има нужда от приятелска ръка, подадена в точния момент.

Защо книгите на Хари Потър са чудесен избор за всяко дете?
Снимка: pixabay.com

            В книгата, както в повечето подобни, не липсва и злодеят – Лорд Волдеморд. Той е най-големият враг на Хари Потър, не само защото е убил неговите родители, ами и защото той е най-черният и зъл магьосник в техния свят. Въпреки, че той нанася много злини на Хари и неговите приятели, накрая те го побеждават. Това е един чудесен край за всяко малко дете – да види, че без значение какво се случва, колко е тежко и трудно, колко е лесно в същото време да се поеме по пътя на лошите, доброто накрая винаги побеждава и то точно, защото Хари и неговите приятели са верни един на друг, сплотени и са винаги готови на всичко един за друг.

            Книгата е толкова интересна и завладяваща, че съм сигурна, че би станала любима на всяко дете. Чрез нея то ще се потопи в един различен свят от нашия, свят в който има вълшебства, говорещи картини, летящи метли и много други магични неща, които ще отключат и развихрят въображението на всяко дете.

            Освен това книгата, както и цялата поредица за Хари Потър е написана на съвсем достъпен литературен език за всяко подрастващо дете.

            Напълно е възможно Хари да стане най-добрият приятел на всяко дете. И това е наистина чудесно, защото образът на Хари Потър е на едно смело, скромно и много добро момче, което въпреки, че е израстнало без родители, имало е тежък живот, пълен с лишения и празен от към любов, той е запазил своята истинска човещина. Хари винаги е готов да помогне на другите, държи безкрайно много на своите приятели и въпреки всичко лошо, което е преживял не таи злоба и омраза към света. Това е много важно да се отбележи, защото рядко се срещат подобни добродетели у едно 11 годишно дете, особенно преминало през тези неща, през които и нашият главен герой.

            Определено смятам, че „Хари Потър и философският камък“, както и останалите книги от поредицата, са направо задължителни за всяка детска библиотека. Четейки книгата, всяко дете ще изпита емоциите и преживяванията, през които минава Хари. Ще научи, че колкото и страшно да изглежда всичко винаги има лъч надежда и човек никога не бива да се отказва. Ще разбере, че дори злото да е надвиснало над нас, то е временно и доброто и любовта, ако са искренни, винаги ще го победят.

            „Хари Потър и философският камък“ е подходяща книга за всяка възраст, защото всички изброени неща до тук важат с пълна сила за всяка възраст, както за малки, така и за големи.

            В книгата освен всичко това, всяко дете ще види колко е смел Хари, как расте и се превръща в един наистина невероятен младеж, на който може да се разчита, който обича близките си, цени скромността, доброто и вътрешната красота, а това са неща, които е добре всяко дете да научи. Понякога това става много по-лесно от книгите, от колкото от безкрайните родителски наставления и съвети.

            Книгата е наистина много поучителна, в същото време забавна, интересна и ще донесе истинска наслада на всяко дете. Четейки то ще става още по-любопитно да научи какво се случва във всяка следваща глава с Хари и неговите приятели. „Хари Потър и философският камък“ е една прекрасна книга, която може трайно да запали у всяко дете искрицата на любовта към четенето и да го кара да търси още подобни истории между кориците на някоя книга. А какво по-хубаво от това – детето да е жадно за нова книга, за нови знания и приключения, на които да поеме чрез своето въображение.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Кино, театър и книги
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин