Кастел дел Монте: 8-ъгълният замък от Средновековието - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кастел дел Монте: 8-ъгълният замък от Средновековието
Автор: Peika.bg
Кастел дел Монте: 8-ъгълният замък от Средновековието

Кастел дел Монте e eдин от най-интересните замъци в Италия. В превод името му означава "Замък на хълма" и той наистина се намира на върха на малък хълм с изглед към град Андрия, в регион Апулия.

Цитаделата е построена още през XIII в. и до днес, не само че не е загубила нищо от чара си, но се е и разхубавила, благодарение на 7-вековната си история.

Интересно е, че цялата сграда е 8-ъгълна, като всеки от 8-те ъгъла е 8-ъгълна кула сама по себе. Подобни геометричен дизайн и архитектурно изпълнение са били уникални не само за времето си, но и за наши дни.

Замъкът е построен през 1240 г. от Светия римски император Фредерик II, но никой не знае каква е била причината за началото на този масивен строеж. Когато е бил построен, замъкът не е бил чак толкова изолиран, колкото изглежда днес. Районът е бил изключително плодороден, с изобилие от вода и буйна растителност. Наблизо е имало и манастир – Санта Мария дел Монте, като е много вероятно оттам да идва и името му.

Кастел дел Монте: 8-ъгълният замък от Средновековието

Има сериозни доказателства, че крепостта е била използвана като затвор още през 1246 г. Само след няколко десетилетия обаче тя се превръща в убежище по време на чумните епидемии, които взимат милиони жертви в цяла Европа. Италия по това време е една от държавите, които са сред най-големите жертви на коварната болест.

Уникалната осмоъгълна форма на замъка е предмет на множество дебати и дискусии сред учените. Фредерик II е отговорен за изграждането на много замъци и построяването на много крепости в областта Апулия, но нито един от тях няма 8-ъгълна форма. 

Кастел дел Монте: 8-ъгълният замък от Средновековието

Замъкът някога е имал разкошно обзаведени стаи с мраморни подове и колони, мозайки, картини и гоблени, но през XVIII в. всички съкровища и ценности в сградата са били разграбени. След това е много вероятно те да са разпродадени и да са разпръснати из целия свят.

През 90-те години на миналия век замъкът е добавен към списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Организацията го описва като „уникален шедьовър на средновековната архитектура“.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин