Матера – другата Европейска столица на културата за 2019 г. - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Матера – другата Европейска столица на културата за 2019 г.
Автор: Peika.bg
Матера – другата Европейска столица на културата за 2019 г.

Наред с Плодвив южноиталианският град Матера също е европейска столица на културата за 2019 г.

В миналото той бил един от бедните и забравени от местните власти райони в страната. В средата на миналия век там имало най-вече овчари, като техните семейства и стада живеели без течаща вода и електричество, с оскъдни здравни грижи, далеч от останалата част на света. Дълго време Матера бил позор за Италия, но вече имиджът му е друг, а през 1993 г. той е обявен за част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Матера е един от най-старите градове в Европа с история от над 8000 години. Първоначално местните живеели в скални жилища, наречени „саси” (в превод „камъни”). С течение на времето градът прераснал в конгломерация от къщи, църкви и манастири, изсечени в скалите. Хората били преместени на нови места след Втората световна война и скалните жилища започнали да западат, докато туристическата индустрия не ги открила. Междувременно много от древните „саси” били превърнати в луксозен хотел, привличащ посетители от целия свят.

Матера – другата Европейска столица на културата за 2019 г.

Властите в града са категорични, че искат да избегнат масовия туризъм и затова ограничават AirBnB услугите. Дори издават паспорти на всички туристи и гледат на тях като на „временни жители” на Матера. Същевременно вече са разработени 5 тура, които да покажат града такъв, какъвто е бил в миналото.

Матера – другата Европейска столица на културата за 2019 г.

Матера, както и Пловдив, ще бъде Европейски столица на културата през тази година. Празненствата по този повод започват с традиционна светлинна церемония на 18-и януари. Тя ще бъде последвана от откриването на 8 изложби. На следващия ден, 19-и януари, 2019 музиканти от цял свят ще участват в парад по улиците на града.

След Флоренция (1986 г.), Болоня (2000 г.) и Генуа (2004 г.) Матера е четвъртият италиански град, избран за Европейска столица на културата.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин