Един уникален подземен храм в Турция - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Един уникален подземен храм в Турция
Автор: Peika.bg
Един уникален подземен храм в Турция
Снимка: zerzevan.com

Преди близо 2 години археолози откриват подземен храм при разкопки в крепостта Церзеван в югоизточната турска провинция Диарбекир.

Той е изграден преди около 1700 години в чест на бог Митра и преди да навлезе християнството, там се събирали поклонници и изпълнявали ритуали. Религията била популярна в Римската империя, но постепенно била забравена след навлизането на християнството.

Крепостта е служела като военна база в римската епоха. На площ от 60 000 кв. м се разполагат останки на стени с височина между 12 и 15 метра, които са с дължина от около 200 м. Там има и 21-метрова часовникова и отбранителна кула, църква, административна сграда, жилища, оръжеен и зърнен склад, подземно светилище, приюти, скални гробници, воден тунел. Археологическите разкопки досега са открили подземна църква, подземен подслон с капацитет за 400 души, резиденции и тайни тунели.

Археолозите, които провеждали разкопки в продължение на 4 години, споделят, че всяка година откривали нова сграда в крепостта. Те смятат, че откритията са от голямо историческо значение и са благоприятни за развитието на туризма в района.

Един уникален подземен храм в Турция
Снимка: zerzevan.com

Уникалното на това място е, че храмът е единственият, посветен на бог Митра на територията на източната граница на Римската империя, което му придава още по-голямо значимост.

Божеството е било много популярно и почитано от римските войници. Вярващите в тази религия са били затворена група от хора, като техните церемонии са били напълно изолирани и тайни. Въпреки че Митра е считан за бог на слънцето, храмовете, посветени на него, винаги били строени под земята.

В източната част на храма в Турция има 3 ниши – в едната има воден басейн. На земята също има басейн, тъй като водата е била много важна за церемониите в чест на бог Митра. Според специалистите на тях присъствали по около 40 души. Религията обаче губи своето влияние, след като християнството добива по-голяма популярност. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин