Един универсален магазин в Амстердам - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Един универсален магазин в Амстердам
Автор: Мария Ангелова
Един универсален магазин в Амстердам
Снимка: Peika.bg

Универсален магазин може и да звучи малко старомодно, но в самото сърце на Амстердам Бейенкорф (Bijenkorf) е мястото, където можете да видите блясъка на града – с най-луксозните марки, най-изисканите дрехи, бижута, играчки и витрини, зад които да се почувствате като истински кинозвезди. При това Бейенкорф е тук от толкова много време, че спокойно може да бъде обявен за забележителност. Присъствието му нарежда холандската столица сред градове като Париж, Милано и Ню Йорк и може да разхлопа сърцето на всеки, който може да разпознае рокля от миналата колекция на Версаче от друга от новата колекция на Долче и Габана.

Универсалният магазин Бейенкорф се намира на площад Дам, а зимата просто няма как да не го забележите, защото над 100 000 лампички покриват фасадата му и озаряват площада с празнично сияние. Всъщност, когато е създаден през 1870 г., Magazijn Bijenkorf - тогава само за дрехи, се намира на друга улица в Амстердам. През 1912 г. е временно преместен на площад Дам, но както се случва с повечето временни неща – и това става постоянно. Особено след като собственикът забелязва, че печалбата му се е увеличила 5 пъти.

Около коледните празници на първия етаж отваря врати временен шампанско бар. А докато минавах покрай него, един от охранителите в Бейенкорф (мъж) извади от джоба си малко (вероятно дизайнерско) ветрило и започна да си вее с него. И най-странното е, че изглеждаше съвсем на място.  

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин