Една необичайна кино кабина на път из България - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Една необичайна кино кабина на път из България
Автор: Мария Ангелова

Една симпатична кино кабина пое на път из България. Освен че е мобилна, тя е интерактивна – на няколко места филмът, който можете да гледате, спира, за да вземете вие решение вместо героите. И филмът продължава така, както вие решите. Проектът се нарича „Съзнателни кино“, а прожекциите са напълно безплатни.

Съзнателно кино“ е представено за първи пт във Варна в края на 2013 г., а през 2014 г. потегли на турне. Научете повече за предстоящите дати и градове на Съзнателно кино, а за самия проект разказва авторът на проекта Мариета Печанска.

- Как се роди идеята за "Съзнателно кино"?

- Идеята се роди в търсене на нови форми за повишаване на личностното и общественото съзнание. От години е много актуална тази тема, чете се много литература по въпроса, но на практика ефектите са трудно осезаеми. Реших да направя едно практическо упражнение по осъзнаване на защитни реакции, възможността за избор, която всеки човек има при всяка ситуация. Исках това да стане като една поучителна игра, като един социален експеримент и да бъде по-достъпно и близко до потребителя, отколкото би била примерно една тибетска книга.

- Защо оставихте на зрителя да решава какво ще се случи във филма?

- Защото вярвам, че в живота ние сами градим своя собствен "филм" посредством изборите, които правим. Реалността може да бъде моделирана, ако се научим да използваме човешките си дадености в собствена и обществена полза. Затова, зрителят сам решава, защото това не е обикновено кино, в което той не мисли и не реагира, а само консумира... Това е Съзнателно Кино!

- Как се смесват кино и реалност в кабината на "Съзнателно кино"?

- Подбраните ситуации в този първи филм на Съзнателното Кино са класически конфронтации за нашата реалност. Всеки зрител лесно се идентифицира с главния герои, или поне с представените ситуации. Набляга се на реакциите в напрегнати ситуации и осъзнаването на самоконтрола. От опита си в периоди на прожекции и разговори със зрители, разбираме, че ефектът е постигнат. Много често те сами споделят подобни ситуации от своя живот или разсъждават в желаната посока, след като излязат от Кино Кабината. Разбира се, филмът и предложението ни е и развлекателно. Някои зрители умишлено пробват варианти, които не биха изпробвали в реалния живот. Обикновено хората идват по няколко пъти, за да опитат различните сценарии.

- Как ще се развива проектът в бъдеще?

- Имаме желание да направим серия от Съзнателни филми. Търсим походящи партньори, за да повишим нивото на социалния експеримент, качеството на филмите и най-вече бихме искали да изпробваме концепцията в по-голям мащаб (както всъщност е оригиналната идея). Кино Кабината пътува, за да демонстрира една идея. Всъщност, желанието ни е да развием проекта с образователна цел и да работим усилено с университети и училища. Вече имахме едно представяне в Икономическия университет във Варна. Надяваме се да продължим тази практика и да увеличим продукциите на Съзнателното Кино. След посещението ни в Бургас и Добрич, сме допълнително мотивирани, тьй като самите зрители ни казваха "Това е просто уникално, моля ви направете още такива филми".

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин