Една от перлите на регион Кампания – Салерно - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Една от перлите на регион Кампания – Салерно
Автор: Елена Исаева

Белла, Италия! Където и да отидете в страната с форма на ботуш, няма да съжалявате. Тук всеки град, всяко село и дори малка махала са повече от уникални. Имат в себе си един особен романтичен дух, който няма как да не ви завладее и да покори безвъзвратно сърцето и душата ви. Италия сякаш се е превърнала в синоним за любов, романтика и приключения. Тук има за всеки по нещо – големи и шумни градове, малки романтични градчета, морски курорти, вулкани и какво ли още не.

 

Италия се дели на няколко региона, като един от тях е Кампания. В него има толкова много красиви градове, които да посетите и за това, ако имат възможност задължително пътувайте с автомобил.

Една от перлите на регион Кампания – Салерно
Снимка: pixabay.com

 

Един от тези приказни, романтични градове е Салерно. Това е едно красиво морско градче, което се намира в регион Кампания. Намира се на около 80 километра от Неапол. Градът може да е срванително малък, но пък разполага, както с пристанище, така и с ЖП гара.

Първите известни сведения за града са датирани от 197 г. пр. Хр. През 2 век градът се превръща в  римска колония. През 9 век Салерно получава статут на град и княжество. През 1077 г. пък става нормански град. От 11 до 13 век е бил известен със своята медицинска школа.

В града има доста интересни забележителности, които може да посетите. Това са - Дворецът „Пинто“, катедралата, църквата „Сан Бенедето“, църквата „Сан Пиетро ин Винкулис“, църквата „Сант'Агостино“, църквата „Сант'Аполония“, архелогическия музей, университетът (от 1970 г.). Освен това Салерно е и изходен пункт за круизни разходки до Амалфи и Амалфийското крайбрежие.

Катедралата на Салерно, по-известна като Дуомо, е и най-важната историческа църква в града и е съществувала още през 11-ти век. Посветена е на Св. Матей. Църквата е в романски стил и се отличава с много красива предна фасада, изпълнена с деликатни арки и триъгълни фронтони. Камбанарията също е много впечатляваща с височина от 56 ми се намира в задната част на катедралата. Катедралата е много богато украсена и в нея и на нея ще видите смесица от различни архитектурни стилове, което е типично за този район, но това по никакъв начин не отнема от чара на самата сграда, а напротив – симбиозата между стиловете я прави още по-уникална и красива.

Една от перлите на регион Кампания – Салерно
Снимка: pixabay.com

Салерно обаче е притегателно място за туристите с друго – неговата романтика, спокойствие и красиви морски гледки, които се откриват на много места в града.

Тук витае една атмосфера, която е много типична за крайбрежието на Италия и то точно в тази час на страната. За това, когато пътувате с кола през регион Капмания, не пропускайте Салерно, градът ще ви очарова и плени на мига.

Салерно е и доста подходящ град за меден месец, на който двойката иска да се наслади освен на морска почивка и на туристически обиколки до други градовеи места в Италия, които се намират в близост до града.

Въпреки, че градовете по Амалфийското крайбрежие са доста по-посещавани, Салерно изобщо не е за подценяване, освен това тук може да се насладите на една истинска почивка, на която наистина може да си отпочинете подобаващо.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин