Едно приказно красиво място в Италия: Езерото Комо - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Едно приказно красиво място в Италия: Езерото Комо
Автор: Вероника Иванова
Едно приказно красиво място в Италия: Езерото Комо

Сигурно сте чували за езерото Комо, което, освен че е третото по големина в Италия, е и може би най-красивото.

Провинцията, на чиято територия е разположено езерото носи също името Комо, както и един от близките градове. Точното му местоположение е в регион Ломбардия, на около 40 км северно от Милано и само на няколко километра от швейцарската граница.

Езерото Комо е с впечатляващи размери – 146 кв. км площ, дълбочина 414 м и максимална дължина 46 км. Освен това има интересна форма – наподобява латинската буква Y, обърната надолу. Счита се, че е възникнало през ледниковата епоха, като в античността тук се е разполагал голям военен лагер. Мястото било добре защитено, поради което търговията и занаятчийството процъфтявали. Така постепенно били създадени малки градчета, наричани тогава муниципии. Именно в този район са родени редица известни личности, сред които  Плиний Стари, Плиний Млади, папа Инокентий XІ, физикът Алесандро Волта и др.

През XIX век възниква тенденция мястото да се ползва като вилна зона от много богаташи, като тя продължава да съществува и до днес. В наши дни много известни личности имат вили тук, като, например, Джордж Клуни. Отворени за посещение са вили, съхранени във времето, като най-интересни сред тях са: вила Карлота; вила Балбианело; вила Монастеро. Вила Балбианело е разположена на малък полуостров и достъпът до нея е възможен само с лодка. Тя е служила като декор на не една холивудска продукция. Сред филмите, снимани тук са “Междузвездни войни: Епизод  ІІ – Клонираните атакуват”, “Бандата на Оушън 2” и “Казино Роял”.

Едно приказно красиво място в Италия: Езерото Комо

Ако искате да видите мястото в пълния му блясък, то може би най-добрият вариант е да го разгледате по вода. За целта може да ползвате ферибот или кораб, като възможните маршрути са разнообразни, а връзките между отделните градове – точни и надеждни. Бихте могли да наемете и индивидуална лодка, заедно със собствен капитан, или да карате сами, в случай че имате разрешително. Движейки се по вода ще може да разгледате малките градчета, разположени на езерото, сред които Беладжио, Варена, Лено, Менаджо.

Едно приказно красиво място в Италия: Езерото Комо
Едно приказно красиво място в Италия: Езерото Комо
Едно приказно красиво място в Италия: Езерото Комо

Ако пък решите да разгледате най-главния град, разположен на езерото (това е град Комо), то най-добрият вариант е да го обходите пеш. Оттук можете да хванете и фуникуляра за селцето Брунате, където ви очаква  уникално красива гледка, както към град Комо, така и към самото езеро. Любопитен факт е, че именно в Брунате, през 1912 г. е починал Пенчо Славейков.

Едно приказно красиво място в Италия: Езерото Комо

Всяка събота на площад Сан Феделе в Комо се организира пазар, където могат да бъдат открити интересни антики или предмети, дело на местни занаятчии. Въпреки че градът не може да съперничи на Милано, когато става въпрос за пазаруване, и тук не липсват бутици, разположени както в центъра на града, така и по цялата Виа Виторио Емануеле. Сред интересните обекти в града са катедралата “Санта Мария Асунта”, базилика “СантАббондио”, дворецът “Бролето”, вила “Олма”, музеят на Волта, замъкът “Барадело”.

Едно приказно красиво място в Италия: Езерото Комо

Макар че мястото се пръска по шевовете най-вече през лятото и пролетта, зимата тук също може да бъде очарователна. През този сезон може да се разходите из улиците привечер, когато всички заведения и магазини са запалили светлините ситогава атмосферата е наистина неповторима.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин