Едно различно пътешествие - с кораб из Адриатика - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Едно различно пътешествие - с кораб из Адриатика
Автор: Елена Исаева

В Адриатическо море има повече от 1000 острова, като по – големите от тях са около 80,  а някои са само хребети или дори скали. Може би сред всички тях остров Крък е най – големият и най – посещаваният. Той има собствено летище и това го прави още по – достъпна и желана дестинация сред туритите, особено за лятна почивка. На острова има редица красиви, чисти плажове с фин пясък, а 15 от тях имат син флаг. Също така на територията на острова има и многобройни исторически забележителности.

Остров Хвар пък освен с примамливите плажове, ще ви впечатли също и с богатата си история. На острова има 6 културно – исторически паметници, които се намират под егидата на ЮНЕСКО. Островът може да се нарече съкровищница и пазител на историята на Хърватска. 

Едно различно пътешествие - с кораб из Адриатика
Снимка: pixabay.com

Остров Паг пък е с най – дългата си брегова ивица – 302,50 км. Той няма богата растителност, по – скоро наподобява лунен пейзаж, но за сметка на тва пък, той е рай за ценителите гастрономи. Тук местните се препитават с лозартво и с производство на прекрасно вино, а от местните вкусотии не са за пренебрегване овчето сирене и специалитетите от агнешко месо. Островът също има красиви плажове, както и интересна брегова ивица, разчленена на многобройни заливчета, където можете да намерите уединения и да се насладите на романтиката и красотата им.

Най – привлекателният остров за гмуркане в Адриатика си остава остров Dugi. Във водите около острова има богато разнобразие от различни видове риби, корали, ракообразни, и други. В западната част на острова има пещера, в която слънцето оглеждайки се с лъчите си, създава необикновен красив сияещ цвят на водата.

Най – високият остров е хърватския Брач – около 780 м., което му придава особен чар и го прави желана дестинация за съчетаване на почивка на море и място, където може да се отдадете на трекинг и парапланеризъм. Тук се намира и популярният плаж Златни рат или в превод златен нос, който представлява красива географска даденост във формата на красив пясъчен ръкав. Островът се слави и с разнообразието на многобройни църкви – около 100 на брой.

Едно различно пътешествие - с кораб из Адриатика
Снимка: pixabay.com

Не по – малко привлекателен е остров Вис – известен със своите красиви заливи, с кокетни малки бели плажове с камъчета и искрящи чисти синьо – зелени води.

Остров Корчула е едно прекрасно място за летуване, богато на запазени архитектурно – исторически сгради и къщи, неслучайно наречено малкият Дубровник.

Най – залесеният адриатически остров е Млет – около 70 % от площта му е покрита с гъсти гори, които са защитени като Национален природен парк.

Остров Лошин е известен с честото посещение на стада делфини. Тук има населени места, които са познати с отличните си климатични условия. Говори се, че престоят на острова се равнява на рецепта за дълъг здравословен живот.

Остров Ластово е един от най – отадалечените, поради което не е от най – желаните и популярни дестинации. Но точно за това е изключително тих, тук няма да срещате тълпи от туристи. Освен това той има запазена богата история, живописни плажове и спиращи дъха гледки. Обявен е за природен парк.

В Адриатика разбира се има още много известни и не толкова острови, където можете да изкарате едно незабравимо лято, съчетано освен със събирането на тен на красивите плажове, но също така и запознаване с богатата история и култура на тези невероятни места.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин