Дубровник, Хърватия е перлата на Адриатика - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Дубровник, Хърватия е перлата на Адриатика
Автор: Peika.bg
Дубровник, Хърватия е перлата на Адриатика
Снимка: pixabay

Позната като „перлата на Адриатика“, известна със своята история и обект на световното наследство на ЮНЕСКО – Дубровник, Хърватия в никакъв случай не е подценена.

Нейното пристанище е типичният хърватски образ: кристално сини води, червени покриви, кремави стени, калдъръмени улички и средновековен камък. Това е красив град с примамлива енергия. Въпреки че това е южната точка на страната, всеки пътник в Хърватия в крайна сметка се отправя натам. Нека Дубровник ви примами и докажете, че отговаря на високите оценки.

Насладете се на Стария град на Дубровник, Хърватия

Дубровник, Хърватия е перлата на Адриатика
Снимка: pixabay

Средновековните градски стени определят Дубровник. Те обгръщат стария град, запазен в историята, но наситен с енергия. Миналото се уважава, но не е скучно. Младите пътешественици са привлечени от него точно толкова, колкото зрелите двойки и по-възрастните летовници. Красотата на стария град е вечна. Когато едно място е толкова красиво, всеки иска да го види. Стар, млад, беден, богат, елегантен пътешественик или беден турист, няма значение. Дубровник ще те залови със своя чар и ще те направи пленник на духа и красотата му.

За разлика от много места, Дубровник не е невероятен заради това, което има за разглеждане или правене. Няма особено известни музеи или галерии. Няма обширен списък с туристически атракции, които да проверите. Вместо това цялото му величие е в градските улици. Странно, особено формата на стария град. Базата е центъра, на морското равнище, където улиците са равни и пълни с пазарни сергии. От всички страни дълги тесни стълби ви отвеждат до горните входове. Тук можете да намерите скрити ресторанти и барове с изглед към покривите. Това е място за разходка и разглеждане. Всъщност няма друг начин освен пеша, тъй като улиците са твърде стари, за да поемат днешния транспорт.

Разходете се по градските стени

Дубровник, Хърватия е перлата на Адриатика
Снимка: pixabay

Можете да се разходите по зашеметяващите издигнати пътеки, които обграждат града. Преживяването си заслужава. Не забравяйте да вземете студентска карта – ако имате такава, тя е около една четвърт от цената. След като се изкачите следващият момент е всеобхватен, тъй като красотата на Дубровник се крие навсякъде. Намира се в оживените градски улици, които гледате отвисоко. Намира се в околния океан в сянката на крайбрежните планини. Той е в многопластовата архитектура с червен покрив, която се простира в далечината. И в традиционния гладък камък под краката ви.

Променящите се, но неизменно великолепни гледки продължават да се показват, докато се движите по стените. Трудно е да избереш на къде да гледаш. Извън града имате огромна природна красота в кристално сините води около вас. Плаващи кораби минават бавно. От другата страна имате стария град и привилегированата гледка към неговите малки улички и скитащи хора. Продължете да обикаляте градските стени. Можете да се качите вътре и да погледнете през старите прозорци на килиите.

Бездомните котки ви следват по пътя. Използват Дубровник като своя лична детска площадка. Наслоените, припокриващи се сгради са идеални, за да се придвижват игриво.

Не забравяйте да се насладите на това изживяване на градските стени вечер. В затъмняващата светлина получавате истинска перспектива към града с променящото се, залязващо слънце. Имате перфектната гледка, за да наблюдавате залеза между къщите и да гледате как сенките се промъкват в центъра на града.

Посетете пристанището

Дубровник, Хърватия е перлата на Адриатика
Снимка: pixabay

Пристанището на Дубровник е класически образ на страната – предната корица на всяка книга за туризъм в Хърватия. Истинското пристанище е от другата страна на града. Тук идват модерните круизни лайнери и фериботи. И все пак старото пристанище на града е историческият център. Сега все още можете да вземете лодки от тук, но само за местна индустрия или туристически обиколки. Едно пътуване, към което можете да се присъедините, се провежда на пиратски кораб. Гледането на тази лодка с бяло платно и дървено тяло, която тръгва към пристанището, е епичен момент. Отвежда ви из околните пейзажи на Дубровник, градските стени и заобикаляйки близкия остров.

Ако предпочитате да останете на сушата, тук има какво да правите. Успокойте се – вземете сладолед и седнете от страната на пристанището. Като алтернатива можете да изпиете питие в някой от крайбрежните барове, елегантен, но скъп. Продължете зад ъгъла и се изкачете по скалите в основата на стените. Скочете и плувайте в освежаващите хладни вълни.

Отпуснете се на плажа

Дубровник, Хърватия е перлата на Адриатика
Снимка: pixabay

Ако искате повече място за плуване, има плаж точно извън стария град. Той е лесно достъпен и популярен с гледката си към пристанището, белите пясъци и перфектните води. Къде е Хърватия? Намира се в сърцето на любимия европейски климат. Технически бреговете са част от Средиземно море. Адриатическото море е удоволствие за плуване, а хърватското време е толкова добро, колкото е възможно. Плувайте в кристалния, чист океан, с огромни планини зад вас и класическа историческа сцена отпред.

Има и бар, където можете да се насладите на питие. Придава на плажа енергия, която не е за изпускане. Има музика, но спокойствие, хора, но пространство. Това е идеалното място за почивка, най-добрите плажове на Хърватия.

Направете обиколка

Дубровник, Хърватия е перлата на Адриатика
Снимка: pixabay

Дубровник съдържа богата културна история. Има силни средновековни корени и е пълен с истории за битки и отбранителни крепости. Различни пътеводители подробно описват точната история. Въпреки това, разбира се, най-добрият начин да ги откриете е чрез опит. Обиколката може да бъде чудесен начин да направите това. Има много наоколо – изглеждайте като турист и някой ще изскочи и ще ви попита да се присъедините към него.

Или просто направете своя собствена обиколка. Разходете се по улиците, потопете се в културата и оценете многото архитектурни изкушения. Стари църкви, средновековни стъпала, тежки дървени врати, цветни стъклени прозорци, художествени галерии, музеи, пазари – ще откриете всички класически културни красоти в Дубровник. Разхождайки се наоколо, може да имате късмета да се натъкнете на сватба. Те са шумни и трудно се пропускат, превземат централната градска църква.

Градските улици са емблематични по много причини. Много хора познават Дубровник с обстановката от предавания и филми, като Игра на тронове и Междузвездни войни. Има много възможности да прегърнете града. Специфичните обиколки се грижат да ви покажат реалната версия на измислени места. Присъединете се – те са забавни за следване и лесни за намиране.

Дубровник е мястото за посещение

Туризмът на Хърватия набира скорост. Нейната красота и култура са вдъхновили много пътешественици, но не само, а популярността на страната става все по-силна. Красиво, старо, приветливо, естествено, културно, свежо и оживено: това са думите на това място. Ако търсите нова дестинация за пътуване или ваканционно бягство, не търсете повече. Дубровник, Хърватия е мястото за вас, наистина – за всеки.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин