Егина – красивият остров, наситен с история - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Егина – красивият остров, наситен с история
Автор: Peika.bg
Егина – красивият остров, наситен с история

Егина е най-близкият до Атина остров. Намира се само на около 30 км от гръцката столица.

Той може да ви предложи разнообразие от природни, исторически и архитектурни забележителности, които не са за изпускане.

Според легендите на местните островът е кръстен на красива нимфа, дъщеря на речния бог Азопос, в която се влюбил всемогъщият Зевс. Той я отвлякъл и я отнесъл на този остров. 

В продължение на почти три години, (от началото на 1827 г. до октомври 1829 г.) град Егина е столица на новосформираната гръцка държава. В този период губернаторът на острова построява впечатляващи неокласически имения, които днес са сред водещите туристически атракции.

Най-известната забележителност в Егина е Храмът на Ефея, който се счита за най-старият оцелял от всички древногръцки храмове. Според преданията той е послужил като модел за изграждането на Партенона, както и на множество други храмове не само в Гърция, но и в Южна Италия, и дори в Азия. Интересен факт е също, че Храмът на Ефея, Партенонът в Атина и Храмът на Посейдон в Сунион образуват т. нар. „свещен триъгълник на Древността“.

Ако сте почитатели на историята, ви препоръчваме да посетите още забележителности като светилището на Аполон, Археологическия музей, Историческия и фолклорен музей.

Освен историческите и културните си забележителности Егина може да се похвали и с прелестните плажове и изумрудената вода, в която често може да видите различни яхти. Такива има и на красивото пристанище на Егина, около което може да намерите и многобройни заведения и магазинчета с различни стоки.

Егина – красивият остров, наситен с история


В Егина може да намерите всичко, от което бихте имали нужда за една прекрасна почивка. Освен това може да съчетаете посещението му с разходка и в гръцката столица Атина.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин