Екопътека Чешма в Алдомировци - история и чист въздух - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Екопътека Чешма в Алдомировци - история и чист въздух

30 минути! Точно толкова са ти необходими, за да избягаш от големия град и да се потопиш в разкоша на запазената природа. 

Екопътека Чешма се намира в село Алдомировци, на 30 км западно от София, съвсем близо до град Сливница. И знаеш ли? Там можеш да загубиш представа за времето, защото е нужен само миг, за да си представиш историята, която се носи във въздуха.

Екопътека Чешма е с дължина 1720 м и може спокойно да бъде измината за по-малко от един час. Теренът не е много стръмен и позволява изкачването дори за най-малките пътешественици. По дължината на цялата екопътека има разположени пейки за отдих.

39297

А защо забъркахме и историята ли? Да, наистина може да я усетиш във въздуха – през 1885 г. в крайния пункт на екопътеката, а именно местността „Центъра“, е било разположено командването на българската армия, по време на Сръбско-българската война. Въобще село Алдомировци е изиграло ключова роля в битките след Съединението на Княжество България с Източна Румелия, което е видно и от паметниците по екопътеката, пред които наистина може да затаиш дъх.

39295

До самата екопътека също се стига лесно – преминава се през центъра на селото и „хващаш гората“ – буквално, тъй като екопътека Чешма обгражда част от гората, разположена северно над селото. Затова лятото също е подходящо за преминаването на екопътеката, защото винаги има къде да застанеш под сянка. В началото на екопътеката има и детска площадка – с пързалка, люлки, а на съвсем малко разстояние има и огромна беседка, с пейки, маси и опция и за барбекю.

39296

Това достъпно и разпускащо развлечение определено ще си заслужава.

39293

Текстът и снимки Светослава Димитрова, изпратени за рубриката ни Стани автор. Изпратете ни и вие своите фоторазкази и пътеписи на info@peika.bg. Прочетете още текстове, изпратени от читатели.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин