Каминито дел Рей: Адреналинова пътека по стъпките на краля - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Каминито дел Рей: Адреналинова пътека по стъпките на краля
Автор: Петя Димитрова

Мислите си, че пътят на краля е застлан с червен килим и е огласян от фанфари? Да, в приказките сигурно е така. В действителност обаче Пътят на краля (Каминито дел Рей, El Caminito del Rey) e един от най-опасните туристически маршрути, които може да изберете.

Дълъг е около 3 км, широк не повече от метър и представлява малка пътечка, прикрепена към отвесни скали с височина до 100 метра. Дотук с фанфарите!

Пътят се намира в близост до един от известните европейски центрове на скалното катерене – Ел Чоро (El Chorro), Испания, провинция Малага. Построен е в периода 1901 – 1905 г. Първоначалната му идея е била да служи като спомагателен път за работници, строящи язовир в местността. През 1921 г. пътят е посетен от крал Алфонсо XIII и оттогава носи настоящето си име. Няма данни дали преди това се е наричал Пътят на работниците.

Ел каминито дел Рей привлича много смелчаци. Доскоро пътят не се поддържаше, а защитният му парапет почти изцяло липсваше. След няколко фатални инцидента, през 2000 г. преминаването по него беше забранено. Това обаче не спираше търсачите на силни усещания да поемат по стъпките на краля

След 14 години пътеката е отново отворена на 28 март 2015 г. и всеки желаещ ще може да крачи на височина 100 м над шумящата далеч под краката му река. През първите шест месеца преминаването по Каминито дел Рей ще е безплатно, след което ще бъде въведена невисока такса.

Вижте видео от възстановяването на пътеката и се уверете в нейната страховитост в галерията със снимки:

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин