Емблематичният Бял дом в 25 факта - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Емблематичният Бял дом в 25 факта
Автор: Елена Исаева

Белият дом е официалната резиденция и работно място на президента на Съединените щати, разположен на 1600 Pennsylvania Avenue NW във Вашингтон, D.C.

Това е резиденция на всеки президент на САЩ от Джон Адамс през 1800 г.

Емблематичният Бял дом в 25 факта
Снимка: pixabay.com

Комплексът на Белия дом се простира на приблизително 18 акра и включва изпълнителната резиденция, западното крило, източното крило и президентския парк, известен още като южната поляна на Белия дом.

Белият дом е проектиран от родения в Ирландия архитект Джеймс Хобан в неокласически стил и е моделиран след Leinster House в Дъблин, Ирландия.

Строежът на Белия дом започва през 1792 г. и е завършен през 1800 г., въпреки че президентът Джон Адамс и съпругата му Абигейл са първите жители.

Белият дом претърпя няколко ремонта и разширения през годините, най-вече по време на администрациите на Труман, Кенеди и Обама.

Емблематичният бял екстериор на Белия дом е направен от пясъчник, боядисан с бяла оловна боя, която придава на сградата отличителния й вид.

Белият дом има 132 стаи, включително 35 бани, 28 камини и 3 асансьора.

Емблематичният Бял дом в 25 факта
Снимка: pixabay.com

Овалният кабинет, разположен в западното крило, служи като основно работно пространство на президента и е мястото, където се вземат много важни решения.

Белият дом е бил домакин на множество исторически събития, включително подписването на Прокламацията за еманципация от президента Ейбрахам Линкълн през 1863 г. и подписването на Закона за гражданските права от президента Линдън Б. Джонсън през 1964 г.

Белият дом е оборудван с усъвършенствани мерки за сигурност, включително защита от тайните служби, камери за наблюдение и бронирани прозорци.

Белият дом приема над 6000 посетители дневно и предлага обществени обиколки, които дават поглед върху неговата история и архитектура.

Белият дом разполага със собствен магазин за цветя, дърводелски магазин и магазин за шоколад, които произвеждат подаръци и лакомства за посетители и официални събития.

Белият дом е дом на Историческата асоциация на Белия дом, организация с нестопанска цел, посветена на опазването на историята и наследството на президентското имение.

Белият дом разполага със собствена зала за боулинг, киносалон и тенис корт, осигуряващи развлекателни дейности за президента и техните гости.

Белият дом е сцена за множество филми, телевизионни предавания и литературни произведения, затвърждавайки статута му на емблематичен символ на американската демокрация.

Белият дом има определена зона за кацане и излитане на президентския хеликоптер Marine One, известна като Южната морава.

Великденското хвърляне на яйца в Белия дом е ежегодно събитие, което се провежда на Южната поляна, датиращо от 1878 г., където децата търкалят цветни яйца с лъжици като част от празника на Великден.

Коледната елха на Белия дом, разположена в Синята стая, е дългогодишна традиция, датираща от 1889 г., когато президентът Бенджамин Харисън за първи път украси елхата с електрически светлини.

Белият дом е известен със своята обширна колекция от изкуство и исторически артефакти, включително картини, скулптури и мебели, датиращи от най-ранните дни на президентството.

Белият дом има своя собствена официална колекция от порцелан, като всеки президент проектира свой собствен модел за използване по време на официални държавни вечери и събития.

Белият дом има официална розова градина, проектирана от първата дама Елън Уилсън през 1913 г., която служи като живописен фон за церемонии и събития.

Белият дом е бил място за много президентски домашни любимци, включително кучета, котки, птици и дори екзотични животни като алигатори и малък хипопотам.

Белият дом е обявен за национална историческа забележителност и е вписан в Националния регистър на историческите места.

Белият дом е бил обект на безброй теории на конспирацията, легенди и градски митове, добавяйки към неговата мистика и привлекателност като емблематичен символ на американската мощ и престиж.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин