Ермитажът в 16 любопитни факта - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ермитажът в 16 любопитни факта
Автор: Петя Ангелова
Ермитажът в 16 любопитни факта
Снимка: Thinkstock/Guliver

Ермитажът е най-големият и най-старият музей в света. Първоначално е бил пристройка (Малкия Ермитаж) към Зимния дворец – място за уединение на императрица Екатерина Велика, и е бил достъпен само за отбран кръг хора.

Научете няколко любопитни факта за Ермитажа:

1. В своя "ермитаж" (от френски – място за уединение) императрицата е организирала весели неформални сбирки, но със специални правила – да не се внасят шпаги, гостите да са весели и нищо да не развалят, чупят и гризат.

2. Още от средата на 18-и век експонатите имат специални „охранители“ - котки. За четириногите пазачи дори има малки вратички на вратите към подземията за безпрепятствен достъп до всички части на музея, с изключение на музейните зали. Единствено по време на блокадата през Втората световна война музеят останал без тази вярна стража.

3. Ермитажът става емблематичен за нововъведения. В средата на 19-ти век е изградено още едно здание от този величествен музеен комплекс, наречено Нов Ермитаж. Това е първата сграда в Русия като „Художествен музей".

4. Част от Ермитажа днес е Меншиковския дворец като той е първото построено каменно здание в тогавашната руска столица, като се отличава също и с неповторим блясък и лукс.

5. Ермитажът може да служи и като емблема на техническите нововъведения още от създаването си, като тук е първият водопровод в града, първата отоплителна система, първият подемен механизъм – наподобяващ съвременния асансьор, използвани са първите съвременни телеграф и телефон.

6. Началото на имперската обществена библиотека се поставя в края на 18-и век като в Залуската библиотека – също част от Ермитажа, са поместени ръкописи и литературни творби, придобити от Русия след подялбата на Полша.

7. Екатерина Велика е толкова прозорлива, че освен шедьоври на изобразителното изкуство, успява да купи и личните библиотеките на Волтер и Дидро.

8. Първият каталог на Ермитажа е издаден на френски език през 1774 г., когато сбирката от платна е преминала внушителния брой от 2000.

9. В началото на 20-и век Зимният дворец е преустроен за нуждите на музея. Само в Ермитажа може да се разгледат едновременно и резиденцията на руските императори, и колекцията от произведения на изкуството.

10. Сградата на Зимния дворец 8 пъти е сменяла цветовете на стените си, няколко пъти е достроявана.

11. В Ермитажа е най-богатата колекция от френско изкуство извън Лувъра, натрупана следствие на тесните връзки на императрица Екатерина с дворцовия и интелектуален елит на Франция.

12. В Ермитажа се съхранява и колекция от платна на Рембранд, която наричат „музей в музея”. Тя е най-голямата сбирка от картини на великия художник извън пределите на Холандия.

13. Сред уникатите в Ермитажа има и един, знаменит не само с безспорните си художествени достойнства, но и поради грешка на художника. В „Портрет на Чарлз Първи” Ван Дайк е нарисувал две десни ръкавици на краля. Само набитото око на истинските ценителите обаче съзира грешката.

14. Едни от удивителните експонати на Ермитажа са от органичен произход - най-старинните вълнен килим, китайска копринена тъкан и татуировка на човешка кожа. Тези артефактите са намерени в Алтай, на чиято територия са открити 5 скитски могили. Благодарение на това, че погребенията са под замръзналата повърхност, в тях се е запазило уникално количество органични материали. В Ермитажа те се съхраняват при строго определена температура и влажност.

15. Мадона е изнесла концерт в Ермитажа – Зимния дворец, като условие е било звукът да е достатъно слаб и добре настроен, за да не увреди експонатите

16. По случай 250-годишнината от създаването на Ермитажа, Британския музей изпраща мраморна склуптура от Партенона и така за пръв път една от мраморнита статуи, донесени от Гърция в началото на 19-и век, бива изнесена от Британския музей.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин