Санкт Петербург - Какво толкова, да си построим град! - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Санкт Петербург - Какво толкова, да си построим град!
Автор: Едуард Ейдриан-Валанс

Ед Валанс предлага един по-различен поглед към Санкт Петербург - от идеята за построяването му насред блато, през задните улички и рушащите се къщи до впечатляващите сгради и дворци.

Какво толкова, да построим град!” - според една история нещо такова е казал цар Петър I през 1703 г., когато по време на един от обилно полетите си с водка гуляи е решил да издигне Санкт Петербург в средата на блато. Въпреки че може и да е бил пиян, когато е взел решението си, в това привидно безумие на царя има и доза логика.

По това време Петър I е искал да превърне Русия от сравнително малка вътрешноконтинентална страна в голяма търговска сила, а река Нева, върху която е построен Санкт Петербург, се влива в Балтийско море и осигурява маршрут към Европа.

Стотици хиляди крепостни селяни са изпратени да пресушат блатата и да изсекат огромни гори. Близо сто хиляди от тях умират от глад, замръзване, преумора, дизентерия или екзекуция. А резултатът е най-красивият и най-европейски град в Русия, столица на страната в продължение на повече от 200 години преди комунистическата революция.

Днес градът е изключително спокоен, въздухът е много по-чист и свеж в сравнение с Москва, може би заради близостта на Финския залив. Високите бетонни блокове се намират почти само в покрайнините, а в центъра се извива очарователен лабиринт от извити канали и улици с редици от сгради от царистката ера в различни нюанси на избледняло синьо, розово, жълто и зелено.

В същото време е трудно да избягате от чувството на разпад, което ви обхваща – тротоарите са разбити, улиците са неравни и пълни с дупки, боята се рони от сградите.

Ако пристъпите от някоя от страничните улици в тъмнината на един от многото тесни дворове в Санкт Петербург, най-вероятно ще бъдете посрещнати от гледката на цели къщи на ръба на разпада, с гладно зеещи прозорци, чиито стъкла отдавна са били строшени.

В Санкт Петербург можете да видите Ермитажа – един от най-старите и най-големите музеи в света, който съдържа близо 3 милиона експоната, да се наслаждавате на едни от най-необичайните и впечатляващи катедрали в Русия или да си направите еднодневна разходка до близките дворци Петерхоф и Царско село. Каквито и да са недостатъците му като място за живеене, Санкт Петербург е идеален за уикенд почивка, като на всеки ъгъл има какво да привлече вниманието ви.

Още от Едуард можете да прочетете тук и тук.

Вече ви се ходи в Санкт Петербург? Вижте най-добрите оферти за пътуване до Санкт Петербург!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин