Евро 2012: Донецк и миллион алых роз - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Евро 2012: Донецк и миллион алых роз

Сещате ли се за песента на Алла Пугачова „Миллион алых роз“? Сигурно ви е трудно да направите връзка между нея и украинския град Донецк, който буди асоциации за въглища, въглища и пак въглища. Освен въгледобивна промишленост обаче Донецк си има и зелено лице – с паркове, градини, розариуми, делфинариум и повече от един милион (червени) рози. Възползвайте се да го видите, ако ще гледате мач от Европейското първенство по футбол 2012 на стадион „Донбас Арена“.

Донецк опитва да наложи розата като един от символите на града от дълги години. Може би появила се в противовес на индустриалната слава, тя ще ви покаже нежната страна на Донецк. През 70-те години на миналия век го наричат Града на милионите рози. През последните години украинският промишлен център си възвръща славата на място, в което на всеки жител се пада по една роза – и населението, и розите според последните преброявания са над един милион.

Ако не обичате цветя, то дано поне харесвате камъни, защото Донецк си има и Каменна градина. Е да, това е по-близо до миньорската слава на града, но пък за сметка на това градината е направена по японски модел. Каменната градина (Градина камней) има 15 камъка с различна форма, размер и произход, подбирани в продължение на три месеца от всички кариери на Украйна. Те са така разположени, че откъдето и да погледнете, да виждате само 14 от тях и винаги един да остава скрит. Намират се в парк Донбасс-Арена.

Непременно се разходете в Парка на кованите фигури, където "живеят" десетки същества от ковано желязо. На Алеята на суеверията ще видите Баба Яга, дявол, пирамида с пейка за медитация, стълб с магически знаци и врана на върха, вълшебно кълбо. Намерете своята зодия на Алеята на зодиакалните знаци, а по Алеята на приказните герои ще се срещнете с Пепеляшка, Пинокио, джина от арабските приказки и редица руски и украински герои. Всяка година в Донецк се провежда и фестивал на майсторите-ковачи. (допълнителна информация тук), като всички творения остават като подарък за парка. Така интересните статуи се увеличават с всяка изминала година. Отделете специално внимание на Алеята на майсторите Евро 2012, където ще видите тематични скулптури, посветени на Европейското първенство по футбол.

Другата гордост на града е новият планетариум (има и стар). С 12-метровия си купол в залата за прожекции и супермодерната си цифрова техника той ще ви доближи по нов начин до звездите, планетите и галактиките. Видео, 3D ефекти и обемен звук правят срещата ви с астрономията съвсем реалистично преживяване. Допълнителна информация за планетариума ще откриете тук.

Въпреки че не е близо до море, Донецк има и собствен делфинариум - „Немо“. Или ако трябва да сме точни, в „Немо“ са обединени делфинариум, океанариум и център за делфинотерапия. Ако искате, можете и да се гмуркате с делфините. Още за делфинариума тук.

Накрая не ви остава нищо друго освен да разгледате галерията с фигури от ковано желязо и да си направите план за зелена обиколка в Донецк.

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин